IVAN ZVONIMIR ČIČAK

OSVRT: Ivan Zvonimir Čičak o osudi povika 'U boj, u boj': Drago Ćosić je očito zbunjen

Ako ne prate izvještaje HHO-a, bilo bi dobro da komentatori prouče Uefine dokumente.

Piše: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmicu Hrvatska- Malta, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

 

Hrvatska – Malta 2:0

 

Kvalifikacijska utakmica za EURO France 2016., između Hrvatske i Malte odigrana u Zagrebu, 9. rujna 2014., u 20.45, na stadionu Maksimir pred oko 8.500 gledatelja. Utakmica je protekla u relativno mirnoj atmosferi, uz nekoliko navijačkih ispada.

 

Ako već ne prate izvještaje HHO-a o prevenciji navijačkog nasilja, bilo bi dobro da komentatori prouče Uefine dokumente i stavove, a također i preporuke HNS-a, s kojim HHO surađuje već treću godinu. 

U prvom poluvremenu navijači s južne tribine su u 1., 2., 7, 8., 19., 38., 39., 40., a potom u 47. i 52. minuti „izražavali“ svoje mišljenje o Hrvatskom nogometnom savezu skandirajući „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 7-oj minuti toj su paroli pridodali i „Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje“.

 

Tijekom susreta navijači su bodrili „vatrene“ već tradicionalnim skandiranjem „U boj, u boj, za narod svoj“, a na čuđenje TV gledatelja HRT-ov komentator se, očito zbunjen što je dopušteno, a što neprimjereno skandiranje, ispričavao što, eto, moramo svjedočiti ovakvom nesportskom ponašanju dijela gledatelja. Zanimljivo, prethodna ksenofobna uzvikivanja poput „HNS, pederi…“ i „Mamiću Cigane“, nije spominjao niti se na njih osvrtao.

 

Napominjemo, da je pred početak natjecanja UEFA obavijestila nogometne saveze koji su simboli zabranjeni, a koja su navijanja na tragu rasističkih i homofobnih ispada. Ako već ne prate izvještaje HHO-a o prevenciji navijačkog nasilja, bilo bi dobro da komentatori prouče Uefine dokumente i stavove, a također i preporuke HNS-a, s kojim HHO surađuje već treću godinu.

 

Vjerujemo da bi se na taj način izbjegle nedoumice, a nesportsko, i svako drugo ksenofobno ponašanje, rezolutno, bez zamuckivanja i relativiziranja, osudilo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

maksimir, drago ćosić, hrt, ivan zvonimir čičak, navijanje, u boj u boj, malta, hrvatska, hho