Hrvatska

MINISTAR: Siniša Varga tvrdi: Unatoč gubicima zdravstveni sustav je stabilan

Temeljem 'clean starta' utvrđeno je da su 2012. dugovi bili veći od 7 milijardi kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Dugovi su svake godine sve manji, pa će tako biti i ove godine. "Visina gubitaka kretat će se između 700 milijuna i milijardu kuna, što je znatno manje nego lani", kaže Varga i naglašava da stanje u zdravstvenom sustavu nije alarmantno, već je sustav "itekako stabilan".

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je danas da je unatoč gubicima zdravstveni sustav stabilan, a gubici su smanjeni i kreću se između 700 milijuna i milijardu kuna.

Temeljem "clean starta" utvrđeno je da su 2012. dugovi bili veći od 7 milijardi kuna, no kroz racionalizaciju zdravstvenog sustava ti dugovi su sanirani, ustvrdio je Varga nakon današnjeg potpisivanja ugovora o cash poolingu za zagrebačke bolnice.

Dugovi su svake godine sve manji, pa će tako biti i ove godine. "Visina gubitaka kretat će se između 700 milijuna i milijardu kuna, što je znatno manje nego lani", kaže Varga i naglašava da stanje u zdravstvenom sustavu nije alarmantno, već je sustav "itekako stabilan".

Na upit hoće li zbog toga poskupjeti zdravstvene usluge obećao je da se zasad visina participacije neće mijenjati, a konačna odluka ovisi o tome koliko će se sredstava za zdravstvo osigurati u proračunu onog trenutka kada HZZO izađe iz riznice.

Na cijene zdravstvenih usluga utječe više faktora, poput investicijskog okruženja ili korištenja sredstava u proračunu za 2015., odnosno hoće li se ona trošiti za obnovu infrastrukture i opreme ili će se to ugraditi u cijenu zdravstvene usluge, pa će se kroz cash pooling ili druge modele naći bolji način za obnovu infrastrukture i novu opremu, kazao je.

Varga je izuzetno bitnim istaknuo poticanje određene vrste zdravstvene usluge, što se želi postići kroz masterplan bolnica.

Plan je, kaže Varga, povisiti cijenu dnevne kirurgije i dnevne bolnice, a stacionarno liječenje svesti na nužni minimum za pokrivanje troškova.

Za pacijente to znači skraćivanje lista čekanja, pravodobno pružanje zdravstvene usluge i podizanje razine kvalitete, ustvrdio je.

Vezano uz poništenje naputka o naknadama za godišnje odmore zaposlenima u zdravstvu, zbog čega će onima kojima su proteklih godina bile isplaćivane nezakonite naknade morati biti vraćena razlika, rekao je da se novac za to osigurava iz bolničkih proračuna.

Ako će bolnice imati probleme zbog tih zaostalih dugovanja, obratit će se Ministarstvu zdravlja i HZZO-u, napomenuo je Varga.

Smatra da zdravstvo mora svoje dugove samo sanirati, a s izlaskom HZZO-a iz riznice namjerava sustav potpuno sanirati do kraja 2017.

Varga je danas dobio izvješće zdravstvenog inspektora o slučaju iz bjelovarske bolnice, gdje je čistačica navodno morala asistirati pri jednoj operaciji, zbog čega najavljuje sankcije.

"Zdravstveni inspektor uočio je nepravilnosti u angažmanu zdravstvenog osoblja u kirurškim salama. Sve se proziva i ukazuje se na loše rukovodstvo bolnice, gdje će određene sankcije biti poduzete", rekao je Varga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstvo, siniša varga, hrvatska