4kotača

KAZNA: Kineske vlasti kaznile Volkswagen i Chrysler zbog namještanja cijena

Kineski regulator za zaštitu tržišne utakmice kaznio je u četvrtak tamošnje podružnice Volkswagena i Chryslera s ukupno 46 milijuna dolara zbog namještanja cijena.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Kineski regulator za zaštitu tržišne utakmice kaznio je u četvrtak tamošnje podružnice Volkswagena i Chryslera s ukupno 46 milijuna dolara zbog namještanja cijena, što je prva takva kazna izrečena stranim automobilskom proizvođačima u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

 

Regulatorne vlasti pokrajine Hubei izrekle su kaznu Volkswagenovoj kineskoj podružnici, FAW-Volkswagen Automobile, od 249 milijuna juana (40,6 milijuna dolara) zbog namještanja cijena za Audi modele. Chryslerova podružnica bit će, pak, kažnjena s 32 milijuna juana zbog diktiranja cijena, objavile su regulatorne vlasti, a naknadno će biti izrečena kazna i za tri trgovca Chryslera u Šangaju i osam trgovaca Audija u pokrajini Hubei. Iako su se mnoge industrije u Kini našle pod povećalom, nakon što su vlasti intenzivirale napore da usklade poslovanje kompanija sa zakonom protiv monopola koji je stupio na snagu 2008., automobilski sektor našao se pod posebnim pritiskom zbog optužbi državnih medija da globalni proizvođači automobila prekomjerno podižu cijene.

 

Kazna su visoke, kompanije zbog kršenja zakona mogu biti kažnjene i do 10 posto svojih godišnjih prihoda u Kini. No, kazna FAW-Volkswagenu iznosi samo 6 posto prihoda Audija u pokrajini Hubei. Prošlog mjesec je Kina, najveće svjetsko tržište automobila, kaznila 12 japanskih proizvođača auto dijelova s rekordnih 1,235 milijardi juana zbog manipulacije cijenama. Istrage kršenja tržišnih pravila izazivaju zabrinutost kod stranih kompanija, a nedavno je gospodarska komora Europske unije u Kini upozorila da Peking koristi taktiku čvrste ruke i da, čini se, da nepravedno cilja na strane tvrtke.

 

Strani proizvođači vozila moraju u Kini formirati zajednička ulaganja. Volkswagen ima 30-postotni udio u FAW-Volkswagen, Volkswagenov auto brand Audi ima 10 posto, a kineska grupa u državnom vlasništvu FAW posjeduje ostatak.

 

Nakon jučer izrečenih kazni VW-u i Chrysleru, moguće su slične kazne drugim globalnim igračima na kineskom tržištu, kao što su Mercedes-Benz i Jaguar Land Rover koji su također pod istragom zbog sumnji u nekonkurentsko ponašanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINA, Chrysler, Volkswagen, kazna