Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze pale, ulagači oprezni uoči sjednice Feda

Tržište će biti u defenzivi do sjednice Feda iduće srijede, jer je sve više onih koji smatraju da će središnja banka zauzeti čvršći stav po pitanju kamata.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, jer se ulagači plaše povećanja kamata u SAD-u prije nego što se mislilo, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor zbog pada cijena nafte.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,9 posto, na 16.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.985 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 4.567 bodova. To je njihov prvi tjedni pad nakon pet tjedana neprestanog rasta. Pad cijena dionica posljedica je špekulacija kako bi američka središnja banka mogla povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekivalo i bržim tempom, s obzirom da se situacija u američkom gospodarstvu poboljšava. Nitko, doduše, ne očekuje da će Fed konkretne poteze najaviti već na sjednici idućega tjedna, no analitičari smatraju da bi čelnici središnje banke mogli zauzeti čvršći stav po pitanju kamata, što bi predstavljalo signal da bi uskoro mogli povećati cijenu novca.

 

„Dosad se smatralo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, no poboljšanje ekonomskih uvjeta u SAD-u moglo bi ga navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo“, kaže Doug Cote, strateg u tvrtki Voya Investment Management. Rekordno niske kamatne stope Feda i druge monetarne mjere godinama su održavale tržišne kamate niskima, što je poticalo kreditiranje i rast cijena dionica. Međutim, odnedavno Fed smanjuje programe kupnje obveznica, a iduće se godine očekuje i prvo povećanje ključnih kamata u posljednjih osam godina. Pitanje je samo kada će porasti cijena novca, u prvom ili drugom dijelu 2015. godine?

 

„Tržište će biti u defenzivi do sjednice Feda iduće srijede, jer je sve više onih koji smatraju da će središnja banka zauzeti čvršći stav po pitanju kamata“, kaže William O'Donnell, strateg u RBS banci.

 

Pod najvećim je pritiskom prošloga tjedna bio energetski sektor jer su, zbog strahovanja ulagača da će slabljenje nekih od najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje, cijene nafte zaronile na najniže razine u više od godinu dana. Zbog toga su oštro pale cijene dionica naftnih divova, kao što su Exxon Mobil i ConocoPhillips, pa je S&P indeks energetskog sektora prošloga tjedna potonuo 3,7 posto. Oprez ulagača posljedica je i špekulacija o mogućoj korekciji cijena dionica, s obzirom da se kreću oko najviših razina u povijesti, a da gospodarska situacija i zarade kompanija nisu baš impresivne.

 

Zbog toga se postavlja pitanje ima li prostora za daljnji rast, ili slijedi korekcija cijena na niže za 10-ak posto, što nije zabilježeno već tri godine. S&P 500 indeks u plusu je u odnosu na početak godine nešto više od 7 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 0,7 posto, na 6.806 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,0 posto, na 9.651 bod, a za toliko je pao i pariški CAC, zaronivši na 4.441 bod.

 

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 1,8 posto, na 15.948 bodova, najvišu razinu u osam mjeseci. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih japanskih izvoznika zbog slabljenja jena, jer zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dax, fed, burze