A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-202.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odabrano jedanaest polufinalista Tportalove književne nagrade | Politika+
Kultura

11 NAJBOLJIH: Odabrano jedanaest polufinalista Tportalove književne nagrade

Radove je odabrao tročlani žiri - Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Od 49 naslova pristiglih na natječaj za najbolji hrvatski roman, njih jedanaest ostaje u konkurenciji za Tportalovu književnu nagrade roman@tportal.hr za najbolji hrvatski roman iz 2013., vrijednu pedeset tisuća kuna.

Radove je odabrao tročlani žiri - Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić, tijekom listopada odabrat će se pet romana koji ulaze u finale, a sedmi po redu pobjednik znat će se krajem listopada.

Polufinalisti su "Viljevo" Luke Bekavca, "Povijest instituta" Ratka Cvetnića, "Donjodravska obala" Drage Hedla, "Živjet ćemo bolje" Maje Hrgović, "Vrijeme koje se udaljava" Mirka Kovača, "Črna mati zemla" Kristiana Novaka, "Povratak Filipa Latinovića" Borisa Perića, "Stanje sumraka" Sibile Petlevski, "Hakirana Kiti" Andree Pisac, "Nije ovo Twin Peaks" Karmele Špoljarić i "Umjetne suze" Milka Valenta.

Bekačev roman "Viljevo" opisan je kao novo mjesto na autorovu zemljovidu neke moguće Slavonije, još jedan čvor tajni i mogućih interpretacija, u odnosu na njegov prvi roman "Drenje". "Povijest instituta" Ratka Cvetnića prati događaje nakon što novinar koji priprema opsežnu monografiju u povodu stote obljetnice instituta iznenadno nastrada u nesreći, dok je Hedlova "Donjodravska obala" smještena u "srednjoeuropsku kasabu nasukanu na obale Drave početkom pedesetih godina dvadesetog stoljeća".

"Živjet ćemo bolje" Maje Hrgović slojevita je priča o metamorfozama jedne obitelji koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma i osobnih fatalnih pogrešaka, dok se Kovačev roman "Vrijeme koje se udaljava" opisuje kao književni testament "posljednjeg velikog pisca, velike potonule, nestale Jugoslavije".

Novakova "Črna mati zemla" roman je o uspješnom mladom piscu "koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča", dok je Perićev "Povratak Filipa Latinovića" smješten u Zagreb današnjice, gdje se odvija priča o suvremenom čovjeku, prividno lišenom standardnih egzistencijalnih neuroza 20. stoljeća.

"Stanje sumraka" Sibile Petlevski završni je dio trilogije "Tabu", koji povezuje sudbine likova i sve pripovjedne silnice iz romana "Vrijeme laži" i "Bilo nam je tako lijepo!", a "Hakirana Kiti" Andree Pisac ljubavno-znanstveni roman koji govori o istočnoeuropskoj spisateljici u fazi finalizacije doktorata iz antropologije na londonskom koledžu.

Karmela Špoljarić u svom romanu "Nije ovo Twin Peaks" tematizira 'malomišćansku' sredinu na nepostojećem Otoku, koja se kroz razne karaktere i događaje postupno mijenja, a Milko Valent kroz "Umjetne suze" progovara o "ljubavi koja se raspada, o nemogućnosti rađanja djece odnosno o neplodnosti jednog partnera, o strasti i osveti, ali istodobno to je roman o stresnoj poziciji istraživačkog novinara".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

književna nagrada, knjige, Tportal