Hrvatska

IZMJENE ZAKONA: HZZO će predložiti da se pacijentima omogući doplata istovrsnog skupljeg lijeka

Naime, lijekove s HZZO-ove Osnovne liste lijekova ili one koji se plaćaju iz bolničkog proračuna, pacijenti sada ne mogu doplaćivati, bilo da se radi o generičkim lijekovima ili originalima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdili su danas da će se uskoro, nakon što se već nekoliko mjeseci pripremaju, preko Ministarstva zdravlja, predložiti izmjene Zakona o obveznom osiguranju koje će pacijentima omogućiti doplatu istovrsnog skupljeg lijeka koji im je njihov liječnik prepisao, bez obzira na odobrenja bolničkog povjerenstva.

Naime, lijekove s HZZO-ove Osnovne liste lijekova ili one koji se plaćaju iz bolničkog proračuna, pacijenti sada ne mogu doplaćivati, bilo da se radi o generičkim lijekovima ili originalima. Njih u cijelosti snosi HZZO koji je izdao preporuku za propisivanje cjenovno najpovoljnijeg lijeka, pa se za prepisivanje skupljeg originala u pravilu traži prijava ozbiljnih nuspojava odn. treba postojati medicinska indikacija (alergije, nuspojave, dokazana nedjelotvornost, nesuradljivost kod psihijatrijskih bolesnika i sl.).

Kopirajući europsku praksu, HZZO zakonskim izmjenama u idućih šest mjeseci najavljuje dostupnost originala, ali uz doplatu.

Iza medijske buke koja se zadnjih dana digla oko generičkih lijekova, v.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec vidi pritisak da se odustane od propisivanja istovrsnih, jednakoučinkovitih a cjenovno povoljnijih lijekova (istog sastava, istog djelovanja prema klasifikaciji Hrvatske agencije za lijekove).

U izjavi Hini pojasnila je da liječnik koji pacijentu ne preporuči najjeftiniju paralelu, istog sastava i djelovanja, ukoliko je razlog nuspojava, to mora i prijaviti. Poneki pacijenti, kaže, lažno se žale i hoće skuplji lijek, vjerujući da je skuplji i bolji. No tada je potrebno obaviti testiranje na nuspojave, a to je, kaže ozbiljan posao.

Dodaje i da samo jedan do pet posto ljudi nije tolerantno na generički lijek istog sastava i djelovanja te da je Zavod, zahvaljujući naputku o propisivanju cjenovno najpovoljnijih generičkih lijekova, na svoju listu lijekova uspio uvrstiti 14 novih lijekova. Riječ je o lijekovima koji spašavaju živote najosjetljivijom skupinama – djeci i onkološkim bolesnicima.

Stoga iz Zavoda dalje mole svoje ugovorne partnere da propisuju cjenovno najpovoljniji generički lijek. To što poneki pacijenti ne žele piti veću tabletu i inzistiraju na skupljem lijeku, neko će dijete koštati života jer mu prijeko potreban lijek, zbog nedostatka novaca bespotrebno potrošenih na skuplje inačice istih lijekova na listi, neće biti stavljen na listu, poručuje Tatjana Prenđa Trupec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hubol, lijekovi, HZZO