A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-333.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zašto je za Hrvatsku važna Gotovinina pomirba Krstičevića i Kotromanovića | Politika+
Komentari

KRATKI UBOD: Zašto je za Hrvatsku važna Gotovinina pomirba Krstičevića i Kotromanovića

Gotovina postaje politički stabilizator u gospodarski i ideološki izraubanoj Hrvatskoj.

Piše: Hrvoje Tolib

Vijest iz Večernjeg lista kako je general Gotovina pomirio dvojicu legendarnih zapovjednika iz Domovinskog rata, Antu Kotromanovića i Damira Krstičevića izgubila se u medijskom prostoru zahvaljujući nizu političkih događanja ovog vikenda.

 

No smatram kao ova njegova nova uloga medijatora u političkoj areni itekako mora bit analizirana i kvalitetno vrednovana. Da podsjetimo Gotovinu, Krstičevića i Kotromanovića veže veliko ratno prijateljstvo. U prvim godinama nakon dolaska na vlast Račanove koalicije Gotovina i Krstičević umirovljeni su nakon generalskog pisma.

 

Ante Gotovina tako je postao jedan od rijetkih istinskih provoditelja Tuđmanove svehrvatske politike koja je, ma koliko to njegovim kritičarima teško padalo, dovela do stvaranja i obrane mlade Hrvatske države.

Ante Kotromanović umirovljen je nedugo nakon toga zbog govora koji je u Sinju održao kao Alkarski vojvoda. Kotromanović je godinama bio u najužem timu koji je pomagao obrani Ante Gotovine. Njegov ulazak u SDP (koji je bio veliko iznenađenje za mnoge) za epilog je imao mjesto mnistra obrane.

 

S druge strane Damir Krstičević član je HDZ-a, bivši Kosoričin savjetnik i trenutno ministar obrane u sjeni. Iskrenje i međusobne optužbe SDP-a i HDZ-a, Josipovića i Grabar Kitarović koje su uslijedile nakon pada MIG-a i početka predsjedničke kampanje svoj su vrhunac doživjele međusobnim napadima Krstičevića i Kotromanovića.

 

I kada su već počele najniže optužbe i podmetanja zagovaratelja jednoga ili drugoga koje su se automatski iz tabora SDP-HDZ prenijele i na braniteljsku populaciju na scenu stupa Gotovina s novom paradigmom: Domovinski rat i ratna prijateljstva su iznad politike, iznad SDP-a i HDZ-a, iznad kampanja...

 

Gotovina tako postaje politički stabilizator u gospodarski i ideološki izraubanoj Hrvatskoj. Ovim potezom svjedoči kako iznad stranačkih politika, borbe za vlast postoje, ipak neki veći ideali: prijateljstvo, domovina....

 

Važan je ovo moment, koji je možda početak neke nove ili u najmanju ruku drugačije Hrvatske koja neće stalno biti pod pritiskom političkih i stranačkih podjela. Ova Gotovinina gesta ozbiljan je izazov i za političku elitu, prije svega Milanovića i Karamarka ali i za Josipovića i Grabar Kitarović. 

 

Ona je istovremeno i dokaz kako je važno da postoji osoba čija je društvena težina tolika da može pomiriti i naizgled nepomirljivo.

 

Analizirati lik i djelo Ante Gotovine vrlo je zahtjevan i nezahvalan poduhvat koji od autora traži dovoljnu kritičnost no istovremeno neopterećenost medijskim nanosima kojima smo svjedočili posljednjih 14 godina. Istovremeno paradigmu Gotovina (kada govorimo o Anti Gotovini ne govorimo samo o osobi, vojniku, generalu...  moramo uključiti i svu mitologiju, pozitivnu ili negativnu koja se isplela oko njega) mora se promatrati i unutar političko ideloških pa i svjetonazorski sukoba. 

 

Gotovina tako postaje politički stabilizator u gospodarski i ideološki izraubanoj Hrvatskoj. Ovim potezom svjedoči kako iznad stranačkih politika, borbe za vlast postoji ipak neki veći ideali: prijateljstvo, domovina....

Od dvijetisućite Gotovina je postao mjerilo za nekoliko oprečnih vrijednosti; jedni su preko njega dokazivali svoje domoljublje, drugi su isticali svoju demokratičnost, treći pravoljublje, četvrti profesionalizam i tako dalje i tako dalje. No nitko od njih u konačnici nije bio u pravu, ili točnije rečeno svatko je Gotovininu sliku u javnosti stvarao prema svojim interesima i ideološkim predrasudama. 

 

Da živimo u nekim boljim vremenima i u državi s visokom kulturom dijaloga i profesionalne odgovornosti neki političari, novinari i osobe iz javnog života bi se zbog odnosa prema Anti Gotovini, a nerijetko preko njega i prema Domovinskom ratu trebali zauvijek povući iz javnog života.

 

Od oslobađajuće presude pa do današnjih dana Gotovina je na mene ostavio vrlo jak utisak, čovjeka svjesnog različitih slika koje su stvorene od njega u javnosti. Unatoč oprečnim očekivanjima, a posebno predrasudama lijevih i desnih on je ostao u sredini, tamo gdje je i mjesto legendarnom zapovjedniku pobjedničke vojske. 

 

I to je njegova najveća pobjeda, pobjeda kojim je pobijedio i za one „desne“ koji su od njega očekivali ulazak u političku arenu i preuzimanje vlasti. Na taj se način izdigao iznad svojih „tužitelja“ koji su nerijetko dolazili s lijeve strane ali i onih koji su njegovo ime koristili za osobnu promociju i ideloške obračune a bili su na desnom političkom polu.

 

Ante Gotovina tako je postao jedan od rijetkih istinskih provoditelja Tuđmanove svehrvatske politike koja je, ma koliko to njegovim kritičarima teško padalo, dovela do stvaranja i obrane mlade Hrvatske države.