Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se mirno trgovanje

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje trgovanje slično kao i u prethodna četiri dana, tijekom kojih su Crobexi stagnirali s negativnim predznakom.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje trgovanje slično kao i u prethodna četiri dana, tijekom kojih su Crobexi stagnirali s negativnim predznakom, jer zasad nema važnijih vijesti koje bi potaknule snažnije cjenovne oscilacije.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer se blago spustio, za 0,05 posto, na 1.918,06 bodova, a Crobex10 za 0,04 posto, na 1.090 bodova. Redovni promet iznosio je 20,8 milijuna kuna, što je 12,8 milijuna kuna manje nego dan prije. Blokom prometom dionica Leda ostvareno je još 2,6 milijuna kuna, po cijeni od 8.700 kuna. Najveći promet jučer je ostvaren dionicom HT-a, 5,8 milijuna kuna, uz pad cijene za 1,14 posto, na 162,83 kune. Slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, sa 4,4 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena ojačala 0,55 posto, na 276 kuna.

 

Tom dionicom jučer se trgovalo zadnji dan, kao i Valamar Grupe, s obzirom da se te kompanije pripajaju Riviera Adriji, koja mijenja ime u Valamar Riviera. Cijena dionice Riviera Adria ojačala je jučer 1,13 posto. Najveće gubitnice među likvidnijima bile su dionice Imperiala, čija je cijena potonula 8,74 posto, na 470 kuna, te Đuro Đaković Holdinga, za 3,48 posto, na 42,44 kune. Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Ingre, čija je cijena skočila za 9,05 posto, na 2,41 kunu. Znatnije je porasla i cijena dionice Vupika, za 7,33 posto, na 90,29 kuna. Nadzorni odbor Vupika odlučio je pokrenuti postupak povećanja temeljnog kapitala društva po cijeni od 90,0 kuna po dionici, u kojem će sudjelovati Agrokor, OTP banka i četiri fizičke osobe.

 

„Na domaćem tržištu i jučer su indeksi blago pali, četvrti dan zaredom. Ipak, raspoloženje investitora i dalje je relativno dobro. Danas očekujem slično trgovanje, jer zasad nema važnijih vijesti koje bi izazvale snažne oscilacije cijena“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar. Nove smjernice investitorima bi mogla dati prva procjena Državnog zavoda za statistiku o prometu u trgovini na malo u kolovozu. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u kolovozu za 1,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

 

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer su ulagače obeshrabrili slabiji nego što se očekivalo gospodarski podaci SAD-a. Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 17.042 boda, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli 0,28 posto. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, četvrti dan zaredom. „Na inozemnim burzama atmosfera je prilično nestabilna, tržišta ne znaju u kojem smjeru krenuti, očito je da su investitori sve zabrinutiji i da traže nove smjernice“, zaključuje Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fondovi, crobexi, dionice, zagrebačka burza, ht