Hrvatska

ROČIŠTE: Branimir Glavaš sutra stiže na na osječki Općinski sud

Sutra u podne biti će na ročištu na osječkom Općinskom sudu pred kojim je za klevetu tužio gradonačelnika Ivicu Vrkića.

Piše: PolitikaPlus/hina

Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru izdržava kaznu za zločin nad srpskim civilima u ratnom Osijeku 1991. sutra u podne biti će na ročištu na osječkom Općinskom sudu pred kojim je za klevetu tužio gradonačelnika Ivicu Vrkića, potvrdio je sudac Ivica Sajter.

 

Sudac je rekao da je jučer dobio rješenje Ministarstva pravde BiH kojim se Glavašu odobrava privremeni dolazak na raspravu 2. listopada, ali da se ne spominje Glavašev dolazak dan ranije, odnosno danas kako to objavljuju brojni mediji. Radi se o privremenom izručenju, dakle, sutra radi prisustvovanja na ročištu i povratku u mostarski zatvor odmah nakon toga. "Ukoliko bi danas Glavaš došao u Osijek, a što ja za sada ne znam, morao bi biti doveden u osječki zatvor" rekao je sudac Sajter Hini.

 

Dodao je da o tome mogu odlučiti dva ministarstva, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo pravde BIH te da to podrazumijeva "nešto drukčiji postupak". Sajter je istaknuo da za suđenje vlada veliko zanimanje javnosti te da ima oko 120 zahtjeva za prisustvovanje u sudnici, no broj mjesta je ograničen. Pojasnio je i da je raspravu zakazao za 12 sati kako bi bilo dovoljno vremena da se Glavaša iz mostarskog zatvora dovede do osječkog suda.

 

Glavaš je osječkog gradonačelnika Vrkića tužio za klevetu nakon što ga je nazvao ratnim profiterom te optužio da njegova stranka HDSSB, priprema organizaciju nereda u Osijeku. Tužbu je podnio i HDSSB.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mostar, istražni zatvor, općinski sud osjek, branimir glavaš, ivica vrkić