Energetika

PROTIV ZATVARANJA: Veliki prosvjed svih radnika sisačke Rafinerije u Sisku

Ne gašenju Rafinerije; ne njenom pretvaranju u mađarsko skladište; ne franšizi u maloprodaji i ne otpuštanju radnika.

Piše: PolitikaPlus/hina

Oko dvije tisuće zaposlenika Rafinerije nafte i sisačkih građana prosvjedovalo je večeras u Sisku protiv zatvaranja Rafinerije, a potporu su im u pismima izrazili brojne braniteljske udruge iz cijele Hrvatske

 

Uoči sutrašnje sjednice Nadzornog odbora INA-e na kojoj će se raspravljati o budućnosti prerade nafte u Ininim rafinerijama, radnici su na velikom prosvjedu izrazili svoje energično protivljenje gašenju sisačke Rafinerije, poručivši da neće dopustiti njeno zatvaranje. Sa zastavama i transparentima, prosvjednici su se okupili na sisačkom Trgu bana Jelačića, te gradskim ulicama došli do Gradske tržnice, gdje se održao veliki prosvjedni skup. "Ne gašenju Rafinerije; ne njenom pretvaranju u mađarsko skladište; ne franšizi u maloprodaji i ne otpuštanju radnika", čulo se u nekoliko navrata s govornice. Na skupu su burnim pljeskom pozdravljena brojna pisma potpore upućena radnicima.

 

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Rafinerije, Ibrahim Novljaković, rekao je da radnike u njihovom nastojanjima podržavaju brojne braniteljske i druge udruge - iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita i drugih gradova. Među njima su Stožer za obranu Vukovara, udruge više ratnih vojnih postrojba, Udruga ratnih invalida iz Osijeka, Udruga hrvatskih branitelja RIZ-a i brojni drugi. "Ovo što se danas događa s Rafijerijom, šamar je hrvatskom pravosuđu i prijetnja sigurnosti Hrvatske. Uskoro će Uprava Ine naći ekonomsku logiku i za gašenje rafinerije u Rijeci. Političke se elite ponašaju kao da ne žive ovdje s nama, a one su nas i dovele do ovakve situacije", rekla je predsjednica Sindikata naftne djelatnosti INAŠ, Maja Rilović. Predsjednik SING-a Božo Milkuš je napomenuo kako se ovakav scenarij, da menadžeri za bonuse prodaju ljude, nije mogao predvidjeti ni u najcrnijem snu.

 

Dodao je kako se protiv zatvaranja Rafinerije treba boriti istinom, da Hrvatske treba INA-u, a INA treba Rafineriju Sisak. Zaključio je kako se bez hrvatskih glasova Rafinerija ne može zatvoriti. "Ne želimo da Sisak postane samo još jedan loš statistički podatak. Izgleda da je jedini profitabilni dio INA-e sektor ljudskih resursa koji uporno otpušta radnike", rekao je radnik Predrag Sekulić. Više se govornika zauzelo za zajedništvo sindikata i svih drugih u daljnjoj borbi za opstanak Rafinerije. Potporu radnicima i sindikatima svojim su dolaskom na skup dali predstavnici gradske i županijske vlasti, Sisačke biskupije, te brojnih trgovačkih društava i udruga iz Siska i brojnih drugih mjesta.

 

ZA OTPREMNINE U SISAČKOJ RAFINERIJI 400 MILIJUNA KUNA - IZVOR

 

U slučaju zatvaranja Rafinerije nafte Sisak, Ina bi za otpremnine izdvojila ukupno otprilike 400 milijuna kuna, rekao je danas Hini dobro upućen izvor. Prema tom izvoru, radnici rafinerije s braniteljskim statusom dobili bi 375 tisuća kuna bruto, a oni bez braniteljskog statusa 260 tisuća kuna bruto. Od 800 radnika sisačke rafinerije, dio njih bio bi zaposlen u skladišno-distribucijskim kapacitetima koji bi bili na prostoru rafinerije, dio u proizvodnji biodizela i bioetanola, a dio u farmaceutskom pogonu. Određenom broju radnika možda bi bio ponuđen premještaj u rafineriju u Rijeci, kaže Hinin izvor. Budućnost Inina rafinerijskog poslovanja, a u sklopu toga sudbina rafinerijske prerade u Sisku, bit će sutra jedna od tema sjednice Inina Nadzornog odbora. O tome je na prošloj sjednici raspravljala i Inina Uprava, ali nije donijela odluku.

 

VRDOLJAK S HRVATSKIM ČLANOVIMA NO-A I UPRAVE INE

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sastao se danas s predstavnicima Nadzornog odbora i Uprave Ine, uoči sutrašnje sjednice Inina Nadzornog odbora, potvrđeno je iz Ministarstva gospodarstva. "Potpuno je logično da se predstavnici države, kao drugog najvećeg vlasnika strateške energetske tvrtke u Hrvatskoj, pred važne odluke nalaze s predstavnicima Uprave i Nadzornog odbora", izjavio je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec. Na sastanku se "razgovaralo o svim važnim pitanjima za Inu te njezin razvoj kao strateški važne, regionalne, vertikalno integrirane i razvijene kompanije", kaže Cerovec. Iz Ine se neslužbeno doznaje da će Nadzorni odbor sutra, na sjednici koja bi trebala početi u kasnijim prijepodnevnim satima, među ostalim raspravljati o budućnosti Inina rafinerijskog poslovanja, no da odluku o tome donosi Uprava.

 

Prema nekim najavama, Uprava bi ponovno o rafinerijskom poslovanju mogla raspravljati najranije na sjednici koja bi se trebala održati 7. listopada. Naime, Uprava Ine na prošlotjednoj sjednici nije donijela odluku o rafinerijskom poslovanju, odnosno o sudbini Rafinerije nafte Sisak, jer su hrvatski članovi Uprave napustili sjednicu i time srušili kvorum kada su procijenili da bi mogli biti preglasani u odluci da se nastave ulaganja u riječku rafineriju, dok bi se sisačka pretvorila u distribucijsko-logistički centar.

 

Najave mogućeg gašenja proizvodnje u sisačkoj rafineriji i time pitanje sudbine oko 800 zaposlenika rafinerije, izazvale su buru u javnosti. Tako se i za vrijeme održavanja prošlotjedne sjednice Uprave, u srijedu, 24. rujna, ispred upravne zgrade Ine u Zagrebu okupilo nekoliko stotina radnika koji su prosvjedovali zbog mogućeg gašenja sisačke rafinerije.

 

GRAD SISAK I ŽUPANIJA PROTIV ZATVARANJA RAFINERIJE

Sisačko-moslavačka Županijska skupština zatražila je danas od Vlade da poduzme sve potrebne mjere kako bi se spriječilo zatvaranje sisačke Rafinerije i očuvala radna mjesta, dok je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ustvrdila da je sudbina njihova grada vezana uz sudbinu Rafinerije. Županijska Skupština pritom je podržala radnike Rafinerije u njihovim nastojanjima da se očuvaju radna mjesta i da se nastavi s proizvodnjom. Skupština je također ustvrdila da se odluka o statusu Rafinerije ne smije nužno temeljiti na trenutnim ekonomskim parametrima, već je potrebno uvažiti njezin strateški značaj.

 

Skupština je Vladi predložila da poduzme sve aktivnosti u cilju otklanjanja štetno zaključenih ugovora vezanih uz poslovanje Rafinerije i pozvala je da se sa svojim predstavnicima uključi u raspravu na predstojećoj tematskoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na temu aktualnog stanja gospodarstva u županiji. Gradonačelnica Kristina Ikić izjavila je pak da se sudbina Rafinerije ne odražava samo na sudbinu 1200 pojedinaca već je njezina sudbina vezana uz sudbinu Grada. "Ako izgubimo bitku za Rafineriju izgubili smo bitku za Sisak, a to nećemo i ne možemo dozvoliti", poručila je gradonačelnica. Ustvrdila je da je MOL onog trenutka kad je dobio pola Ine dobio i pola odgovornosti za to što će se događati s Rafinerijom, ali da je na tom ispitu pao jer je namjerno i aktivno radio na tome da ne obnovi Rafineriju i da ju jednoga dana može proglasiti zastarjelom i suvišnom.

 

JOSIPOVIĆ: JA SAM PROTIV UKIDANJA RAFINERIJE U SISKU

Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku, poručio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović tijekom boravka u Požeško-slavonskoj županiji, ističući kako se kod poslovnih odluka vezanih uz Inu ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način. "Ina je naša strateška kompanija", izjavio je Josipović novinarima u Požegi te dodao kako se odluke poput najavljenog gašenja sisačke rafinerije moraju donositi promatrajući cjelokupnu budućnost Ine.

 

"Nema nikoga u državi tko smije zaboraviti da je donesena pravomoćna presuda o tome da su odnosi u Ini stvoreni i ustanovljeni na koruptivan način. U tom kontekstu treba gledati i važne poslovne odluke, kao što je ova o ukidanju rafinerije u Sisku. Danas je Republika Hrvatska u partnerskom odnosu s tvrtkom MOL. Treba uspostaviti odnose koji su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske", naglasio je. Predstavnike države i MOL-a pozvao je da rasprave kako sanirati posljedice nastale koruptivnim radnjama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RADNICI, RAFINERIJA SISAK, RAFINERIJA, PROSVJED