Hrvatska

UOČI IZBORA: Željko Jovanović: Grabar Kitarović političku pozornicu seli na crkveni oltar, a Ustav ne poznaje

'Uvjeren sam da građane nervira otvoreno navijanje s oltara za političku opciju koja je godinama varala i krala.'

Piše: PolitikaPlus

Saborski zastupnik i SDP-ov koordinator 8. izborne jedinice za predsjedničke i parlamentarne izbore Željko Jovanović danas je na konferenciji za novinare u Puli ustvrdio kako su vjera, povjerenje, optimizam i nada, četiri riječi koje će obilježiti rad ove stranke u idućih mjeseci.

 

"Možda je čudno za SDP što je na prvome mjestu vjera, ali zapravo i nije, jer se radi o vjeri u politiku i povjerenje u političare, premda neki političku pozornicu u posljednje vrijeme seli na crkveni oltar", kazao je Jovanović i ustvrdio kako HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović svojim izjavama o hrvatskoj vojsci pokazuje elementarno neznanje hrvatskog ustav te da političku pozornicu seli na na crkveni oltar i govori o crvenim demonima i nepogodama. Jovanović smatra kako Grabar Kitarović nije uopće dorasla kandidaturi za predsjednicu Republike. "HDZ i njihova kandidatkinja nisu jamac socijalno-pravedne i nekorumpirane Hrvatske", ustvrdio je Jovanović dodavši kako je uvjeren da većinu hrvatskih građana nervira sprega HDZ-a i crkvenih krugova.

 

"Uvjeren sam da građane nervira otvoreno navijanje s oltara za političku opciju koja je, zaogrnuta krinkom tradicionalnih vrijednosti, godinama varala, korumpirala, krala odvlačeći narodu pozornost umjetno stvaranim podjelama na partizane i ustaše, Hrvate i Srbe, katolike i ateiste, što i danas čini kad god joj se za to pruži prilika", naglasio je Jovanović dodavši kako "u vremenu antiparlamentarnog pokreta i lažne referendumske inicijative "U ime obitelji", koja pod krinkom izbora imenom i prezimenom želi osigurati samo osobnu pomociju", treba jasno poručiti kako referendum ne može biti zamjena za Sabor ili Vladu, niti crkva može zamijeniti državu.

 

"Optimizam je trenutno poljuljan ali nada u bolju Hrvatsku s SDP-om sigurno nije. Vjerujem da će se strpljenje i razumijevanje pokazati pametnim ulaganjem za našu stabilniju budućnost", zaključio je Željko Jovanović.

 

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ustav i politički sustav Peđa Grbin kazao je kako je od četvrtka otvorena javna rasprava o novom prijedlogu zakona o referendumu te je stoga pozvao sve građane da se aktivno uključe u tu raspravu i da svojim primjedbama i sugestijama pomognu da Hrvastka dobije što bolji zakon koji će, kako je rekao "dovesti do toga da referendum postane oruđe demokracije a ne oruđe nekih koji žele, ili ostvariti svoje političke ambicije ili referendumom umanjiti prava drugih".

 

Govoreći o prijedlogu Zakona o području i sjedištima sudovima, koji će se u saborskoj raspravi naći u sljedeća dva tjedna, Grbin je kazao kako se radi o zakonu koji će dovesti racionalizaciju u hrvatski pravosudni sustav i do smanjivanja broja sudova tamo gdje je taj broj prevelik, ali istodobno i do osnivanja određenih novih sudova.

 

"Za Istru je važno da je u konačnom prijedlogu zakona predviđeno ponovno osnivanje Trgovačkod suda u Pazinu", poručio je Grbin dodavši kako je to dokaz da "ova Vlada ni u jednom trenutku ne pokušava maknuti Istru iz žarišta i ne ukida institucije na području Istre". Odgovarajući na pitanje novinara saborski zastupnik Željko Jovanović potvrdio je kako će koalicija SDP-IDS biti nositelj svih aktivnosti koje će, kako je rekao, "osigurati aktualnom hrvatskom predsjedniku Ivi Jospoviću novi mandat". "Naša suradnja s IDS-om je dobra, premda ona može biti još bolja. Stoga za nas idući predsjednički izbori predstavljaju novi poticaj da, ukoliko postoji bilo kakav problem u odnosima s IDS-om na lokalnoj razini, to izgladimo", zaključio je Jovanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, sdp