Hrvatska

OSVRT: Ministar Vedran Mornar: U MZOS-u nema mogućnosti za rezove

'Ne, odlučno i decidirano kažem ne. Možemo neke troškove smanjiti, ali onda za razvoj neće ostati ništa.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je danas da u njegovu ministarstvu nema mogućnosti za rezove, jer tada više ne bi imali sredstava za razvoj.

Ministar Mornar kazao je to nakon objave rezultata Međunarodnog istraživanja o učenju i poučavanju - Talis 2013., odgovarajući na pitanje novinara ima li u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta mogućnosti za rezove te da komentira najavu ministra financija Borisa Lalovca da će sljedeće godine sve biti na stolu za rezanje, pa tako i plaće u javnom sektoru.

"Ne, odlučno i decidirano kažem ne. Možemo neke troškove smanjiti, ali onda za razvoj neće ostati ništa", rekao je Mornar.

Naglasio je i da je protiv smanjivanja plaća u njegovu sektoru, ali ako novca ne bude i netko na višoj razini kaže da se to mora, onda će se one i rezati.

"Ja sam protiv toga jer mislim da su učitelji i svi zaposleni u sustavu znanosti i obrazovanja plaćeni manje nego bi trebali", istaknuo je ministar Mornar. Smatra da je problem u tome što Hrvatska ne zarađuje dovoljno te se treba okrenuti zarađivanju a ne štednji.

Podsjetio je i da se svojedobno proklamiralo da je Hrvatska zemlja znanja, a najavljivalo se da će i ova Vlada što više poticati znanost i obrazovanje pa se, kako je kazao, nada da će tako i ostati. Dodao je da o tome nije razgovarao s ministrom Lalovcem, jer je otputovao na službeni put kad se Mornar vratio iz SAD-a.

Osvrćući se na rezultate međunarodnog istraživanja po kojem Hrvatska ima najslabije osposobljene ravnatelje među 34 zemlje koje su sudjelovale u istraživanju, ministar Mornar rekao je da je to zbog toga što "to košta". Naveo je da se 91 posto proračuna namijenjenog za srednje i osnovno obrazovanje odlazi na plaće, 300 milijuna kuna za prijevoz učenika, a 200 milijuna kuna za prijevoz nastavnika.

"U proračunu onda ostaje mizerna svota za poboljšanje sustava što uključuje i investicije. Obrazovanje ravnatelja košta, a ovo ministarstvo nema za to u proračunu dovoljno novca", naglasio je.

Upitan o rezultatu njegove posjete SAD-u gdje je s premijerom Zoranom Milanovićem obišao najveće informatičke tvrtke, Mornar je kazao da je najbitniji rezultat podizanje svijesti o potrebi IT kadrova u Hrvatskoj. Dodao je da nisu potpisali nikakve ugovore, ali su sve tvrtke zainteresirane za zapošljavanje informatičara i investiranje u Hrvatsku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mzos, vedran mornar, uštede