Hrvatska

NAJAVA: Siniša Varga: Iduće godine uštedjet ćemo 1,1 milijardu kuna

Pritom se ušteda veća od milijarde kuna neće odraziti na kvalitetu usluga pacijentima, ustvrdio je Varga.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zdravstveni sustav u idućoj bi godini, nakon izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz riznice, te uz primjenu Masterplana bolnica i objavu rezultata kvalitete zdravstvenih usluga, trebao uštedjeti 1,1 milijardu kuna, a zdravstvena bi potrošnja trebala biti usklađena s prihodima sustava, izjavio je danas ministar zdravlja Siniša Varga.

Pritom se ušteda veća od milijarde kuna neće odraziti na kvalitetu usluga pacijentima, ustvrdio je Varga u razgovoru s novinarima nakon sjednice Vlade. "Radi se o drugačijim tokovima novca unutar sustava koji trebaju dovesti do smanjenja listi čekanja i povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite", kazao je.

Varga je prethodno najavio da će s ministrom financija Borisom Lalovcem uskoro razgovarati o Lalovčevoj najavi da bi moglo opet doći do odgode izdvajanja HZZO-a iz riznice, osim ako se strukturnim mjerama u zdravstvu dodatno ne uštedi oko milijardu kuna.

U medijima je najavljivano da bi idućih dana u Ministarstva zdravlja mogli doći "rezači" iz Ministarstva financija kako bi vidjeli gdje su moguće dodatne uštede, na što Varga kaže kako je svaka stručna pomoć dobrodošla.

Bit će interesantno kada stručnjaci Ministarstva financija vide što znači upravljanje financijama u zdravstvu, jer to nije cestogradnja ili neki drugi Vladin program, rekao je Varga.

"Zdravstveni sustav je specifičan u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Njegov život unutar državne riznice je presedan na globalnoj razini i Vlada je donošenjem Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju odlučila da s 1. siječnjem izlazimo iz riznice", ustvrdio je Varga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UŠTEDE, Siniša Varga, Zdravstveni sustav