IT

PITANJE SVIH PITANJA: PIŠE VEDRAN TOLIĆ Isplati li se internetska kupovina?

Zadnje dvije-tri godine gotovo na tjednoj bazi kupujem razne stvari i u gotovo 90% slučajeva kupovina se isplatila...

Piše: Vedran Tolić
Zadnje dvije-tri godine gotovo na tjednoj bazi kupujem razne stvari i u gotovo 90% slučajeva kupovina se isplatila. Ovih 10% otpada na proizvode koji su stigli oštećeni ili nisu stigli (uglavnom je pošta kriva), ali i tada situaciju vrlo lako riješite na eBayu preko Resolution centra.

Zapravo bih odmah na početku trebao postaviti novo pitanje: u kojoj se mjeri isplati internetska kupovina? S naglaskom na riječ ''isplati''. Doista, ona se svakako isplati, ako znate što točno želite kupiti i ako pazite na sitnice poput lokacije iz koje dolazi paket, ocjena koje prodavač ima...

 

Zadnje dvije-tri godine gotovo na tjednoj bazi kupujem razne stvari i u gotovo 90% slučajeva kupovina se isplatila. Ovih 10% otpada na proizvode koji su stigli oštećeni ili nisu stigli (uglavnom je pošta kriva), ali i tada situaciju vrlo lako riješite na eBayu preko Resolution centra. Najčešće kupujem preko eBaya, a na pisanje ovoga članka sam se odlučio zbog sljedeće situacije. Naime, zainteresirao sam se za jedan Sonyjev flash. U hrvatskim je dućanima njegova cijena bila 5.200 kuna, a dobivao sam i neki popust, ali bi cijena svejedno bila oko 4.800 kuna, s tim da bih ga morao čekati nekoliko tjedana.

 

Nije bilo drugog rješenja, tako da sam se bacio u potragu preko britanskog eBaya i našao sam novi za 530.57 dolara. Dakle, za 3.200 kuna sam dobio novi flash koji je poslan iz Velike Britanije, tako da nije bilo nikakvih dodatnih troškova (PDV/carina). Dosta ljudi još uvijek nije sigurno, ali doista, kada naručujete iz zemalja EU, ne plaćate više nikakve troškove. Zato sam u uvodu i napisao, pazite kada naručujete jer dućan može biti u npr. Njemačkoj, ali oni paket šalju iz Hong Konga i onda ćete na kraju nešto lošije proći. Ovaj dio lako provjerite u samom opisu proizvoda.

 

Rok isporuke? Flash je poslan 8. listopada, a stigao je 13. listopada. S tim da je između bio vikend, tako da bi paket stigao i prije. Kurir DHL-a je isporučio paket, lijepo zapakiran, bez ikakvih oštećenja. Ako ne budem zadovoljan proizvodom, imam 14 dana da ga vratim. S tim da se centralni servis tvrtke od koje sam kupio nalazi u Francuskoj i tamo se šalje u slučaju da nešto ne radi, a garancija na ovaj flash iznosi 2 godine. Na fotografiji ispod možete vidjeti kojom je brzinom sve stiglo.

 

Kada sve zbrojim i oduzmem, ušteda u ovom slučaju iznosi 1.600 kuna, s tim da računam cijenu po kojoj bih dobio flash s popustom. Mislim da je ta činjenica i više nego dovoljna za kraj ovog članka, a ona je ujedno i odgovor na naslov.

 

BLOG VEDRANA TOLIĆA PRATITE OVDJE!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

internet, vedran tolić, internet kupovina, ebay