Mojbiz

NOVAC: Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 106,85 jena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio, drugi tjedan zaredom, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka odgoditi zaoštravanje monetarne politike zbog slabosti svjetskog gospodarstva.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 106,85 jena.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla 1,1 posto, na 1,2760 dolara.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao 0,3 posto, na 136,35 jena.

Tečaj dolara postojano je jačao prema drugim vodećim svjetskim valutama od sredine srpnja, dosegnuvši najviše razine u više godina. No, u posljednja je dva tjedna oslabio jer tržištima glavobolje zadaju brige oko globalnog rasta i njegova utjecaja na izglede za kamatne stope u SAD-u.

Pritisak na dolar posljedica je, među ostalim, izjave potpredsjednika Feda Stanleya Fischera da bi normalizaciju monetarne politike u SAD-u mogli ugroziti slabi izgledi za globalno gospodarstvo, što znači da bi američka središnja banka mogla odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa.

"Ako rast u svijetu bude slabiji nego što se procjenjuje, to bi moglo voditi sporijem ukidanju poticajnih mjera Feda nego inače", kazao je Stanley Fischer.

Iz toga su ulagači zaključili kako Fed neće žuriti s podizanjem kamatna. Još donedavno mnogi su očekivali povećanje kamata američke središnje banke polovicom 2015., dok posljednja kretanja na financijskim tržištima sugeriraju da do toga neće doći do početka 2016. godine.

Ipak, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo američkim gospodarskim pokazateljima, krajem tjedna zaustavljen je pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu se oporavio i tečaj dolara.

"Zaustavljen pad na Wall Streetu zasad je pomogao tečaju dolara, no teško je reći je li nestala nesklonost riziku. Više to vidim kao prirodni oporavak tečaja dolara", kazao je Ian Stannard, valutni strateg u banci Morgan Stanley.

Dolar je, kako dodaje, posljednjih dana toliko oslabio prema jenu da bi u nekom trenutku svakako morao ojačati, no prinosi na američke državne obveznice još su vrlo niski, pa bi svako jačanje dolara moglo naići na prepreke i iščeznuti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JEN, EURO, DOLAR