Sport

"IZRAVNA PREVENCIJA": Evo što HHO kaže o međusobnom sukobu navijača Dinama

Utakmica između Dinama i Osijeka protekla je u znaku rata dviju frakcija Bad Blue Boysa, tzv. BBB East i BBB Fan Club.

Piše: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 13. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

 

HNK Hajduk : NK Lokomotiva 2:2

 

Utakmica 13. kola Prve HNL odigrana u subotu, 25. listopada 2014. u Splitu na stadionu Poljud bez navijača  zbog kazne izrečene HNK Hajduk zbog nereda na utakmici u Dugopolju.

 

GNK Dinamo  – NK Osijek 5:0

 

Utakmica 13. kola Prve HNL, odigrana u nedjelju, 26. listopada 2014. u 15:00 sati na stadionu u Maksimiru. Pred oko 2000 gledatelja, od čega gotovo 500 pripadnika BBB East smještenih na sjevernoj tribini, 30-ak pripadnika BBB Fan Club, smještenih na zapadu i 20-ak pripadnika Kohorte na južnoj tribini.

 

Utakmica 13. Kola prve HNL protekla je u znaku rata dviju frakcija Bad Blue Boysa,  tzv. BBB East i BBB Fan Club.

 

Atmosferu je „podgrijao“ događaj od petka na subotu kada su vatrenim oružjem ranjena dva BBB-a East. Ta navijačka skupina optužila je za pucnjavu osobno Zdravka Mamića, izvršnog direktora GNK Dinamo. I gospodin Mamić i Uprava Dinama energično su se ogradili od tog prljavog čina, a i HNS je osudio taj događaj priopćenjem.

 

Kao odgovor na pucnjavu održan je prosvjed 100-njak BBB-a pred kućom Zdravka Mamića, koju su čuvali redari i specijalna policija. BBB-i  su nosili transparent na kojem je pisalo: „Naručitelj Mamić, propalica bez časti. Kukavička djela zaustavit nas neće“.

 

Utakmica je proglašena visoko rizičnom pa su stadion nekoliko sati prije početka susreta opkolile jake policijske snage. BBB East su „otvorili“ utakmicu skandiranjem u 1. i 2. minuti: „Tuče nas policija, ko` šugave pse, al za tebe Dinamo, ubit ću ih sve“, te  „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

 

Fan Club odgovara sa: „Drukeri, pičke“.  U 4. minuti BBB na sjeveru pjevaju: „I kolcem i lancem i bokserom u glavu, za Dinamovu slavu“. U  10. minuti pjevaju: „Mi smo BBB razbit ćemo pičku svakom tko ne voli Dinamo“.

 

U  11. i  12. minuti skandiraju: „Nećeš nikad ti meni baklju zabraniti, nek' ti ona pokaže kako gorjet ćeš vraže sam u paklu ti“.

 

U 13. minuti  BBB skandiraju suparničkoj skupini:„Bando crvena“. U 27. minuti BBB aktivira bombu na sjeveru, a odmah nakon toga u 28. minuti na rub terena je ubačena i baklja, a u to vrijeme Fan Club viče: „Bando crvena“.

 

U 35. i 36. minuti BBB na sjeveru skandiraju opetovano: „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman, te „mi smo kanibali, ubit ćemo sve, pojest ćemo sve“, na što BBB Fun Club skandira: „Drukeri“ i „Bando crvena“.

 

Također, u 36. minuti BBB Fan Club skandiraju: „Drukeri, bando crvena“. BBB na sjeveru skandiraju u 37. minuti „Jebo vas Mamić“ nekoliko puta.

 

U 44. minuti javlja se i Kohorta sa: „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 45. minuti BBB na sjeveru skandiraju: „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“. Od 45. do 47. minute neprekidno se skandira: „Tuče nas policija ko` šugave pse, al` za tebe Dinamo ubit ću ih sve“; „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

 

U 65. Kohorta opet skandira: „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 74. minuti BBB na sjevernoj tribini aktiviraju dimnu bombu i dva topovska udara, nakon čega se javlja službeni spiker s upozorenjem navijačima da prekinu sa upotrebom pirotehničkih sredstava.

 

Od 73. do 81. minute BBB na sjeveru neprekidno pjevaju: „Jebi se Zdravko s tobom je gotovo“. U 76. minuti Kohorta skandira: „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 82. , 83., i 84. minuti BBB na sjeveru skandiraju: „Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave“; u  84. minuti: „Zdravko Mamić, ratni profiter“ nekoliko puta, a u 85. minuti: „Zdravko Mamić,  srpsko kopile“ višekratno. U 86. i 87. minuti: „Mamiću znaj, svemu je kraj zbogom i više se ne vraćaj“, više puta. Na kraju utakmice BBB-i  na sjevernoj tribini skandiraju: „Mamiću pederu“.

 

HNK Rijeka – RNK Split 1:1

 

Utakmica 13. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 26. Listopada 2014. u 19.00 sati na stadionu Kantrida. Pred oko 5.000 gledatelja, među kojima je bio uobičajeno velik broj pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), njih preko 1.000, te desetak  članova navijačke skupine splitske momčadi, odigrana utakmica protekla je u mirnoj i sportskoj atmosferi.

 

Samo je riječka Armada u nekoliko navrata iskočila iz okvira sportskog navijanja, kao primjerice u 11. Minuti kada su gostujuću ekipu „pozdravili“ skandiranjem „Tovarske pičke“, zatim u 18. Minuti uzvikujući „Gazi, gazi, tovara“, a zaključili u 87-oj, sa „Ubij, ubij tovara“.

 

Sve te usklike UEFA, da naglasimo još jednom, tretira  kao regionalni rasizam. Osim ovih zabilježili smo dva puta, 31. I 59. minuta, skandiranje HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te  također u 31.minuti usklike „HNS mafijo, gotovo je, gotovo!“

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko mamić, dinamo, bbb, ivan zvonimir čičak, hho