Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se još jedan miran trgovinski dan

Zasad nema vijesti koje bi razbudile tržište, dok poslovni rezultati kompanija za devet mjeseci polako pristižu ali ne izazivaju znatniju reakciju investitora.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje miran trgovinski dan, jer zasad nema vijesti koje bi razbudile tržište, dok poslovni rezultati kompanija za devet mjeseci polako pristižu ali ne izazivaju znatniju reakciju investitora.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer je oslabio 0,06 posto, na 1.825 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,09 posto, na 1.047 bodova. Redovni promet od 8,5 milijuna kuna bio je 1,1 milijun kuna manji nego u jučer. Jedina s milijunskim prometom danas je bila dionica HT-a, od tri milijuna kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,06 posto, na 157 kuna. Po prometu slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, sa 652,4 tisuće kuna i rastom cijene za 0,90 posto, na 337 kuna.

 

Najveći pad cijene među likvidnijim izdanjima zabilježila je dionica RIZ Odašiljača, za 4,48 posto, na 64 kune, s prometom od 165,6 tisuća kuna. Ta je tvrtka izvijestila da je u prvih devet mjeseci poslovala s gubitkom od 3,5 milijuna kuna, što je otprilike 70 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, uz rast poslovnih prihoda za 46 posto, na 33,2 milijuna kuna.

 

Uz promet od 391,4 tisuće kuna prometa, dionica Ericssona Nikola Tesla također je završila s minusom, i to za 0,11 posto, na 1.379,5 kuna. Iz te su kompanije izvijestili da su u prvih devet mjeseci ove godine poslovali s gotovo 45 posto nižom dobiti, od 58,9 milijuna kuna, uz pad prihoda od prodaje za 4,5 posto, na 911,5 milijuna kuna. Najveća dobitnica bila je dionica Kaštelanskih staklenika, sa skokom cijene za 17,65 posto, na 600 kuna, i prometom od 264,3 tisuće kuna.

 

„Na domaćem tržištu već neko vrijeme ništa se značajnije ne događa. Što se tiče financijskih izvješća, najviše pozornosti investitora privući će rezultati HT-a, koji se očekuju sutra. Stoga i danas očekujem mirno trgovanje, vjerojatno uz stagnaciju indeksa" kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos. Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u rujnu.

 

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja pala za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kreću se od rasta za 0,7 posto do pada za 2,5 posto. Pokažu li se procjene točne, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja pada na godišnjoj razini, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je potonula za 4,7 posto, najviše od svibnja prošle godine.

 

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija. Dow Jones ojačao je 1,12 posto, na 17.005 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,19 posto, na 1.985 bodova, a Nasdaq indeks 1,75 posto, na 4.564 boda.

 

Na azijskim tržištima cijene dionica dosegnule su danas najviše razine u proteklih mjesec dana, zahvaljujući snažnom optimizmu na Wall Streetu vezanom uz zarade kompanija i izgledima da američka središnja banka pričeka još neko dulje razdoblje prije nego počne dizati kamatne stope.

 

"U fokusu investitora bit će Fed i najnovije odluke o američkoj monetarnoj politici. Smjernice investitorima dat će i objava rezultata kompanija, a po dosad objavljenima čini se da su zarade kompanija solidne", zaključuje Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, svjetske burze, crobexi, dionice, azijske burze