Hrvatska

NOVI POSAO: Mladen Bajić kandidat SDP-a za suca Ustavnog suda: "On je itekako kvalificiran za taj posao"

Vesna Balenović: Bajić je u sukobu interesa i ne može biti sudac!

Piše: Ivan Klarić

Donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića vladajući SDP će kandidrati za suca Ustavnog suda, gdje bi trebao zauzeti godinama upražnjeno mjesto trinaestog suca, nepopunjeno zbog upornog izostanka bilo kakvog dogovora između vlasti i opozicije.

 

BALENOVIĆ: Poslovicu „Kadija te tuži, kadija te sudi“, moći ćemo s pravom dopuniti, pa reći „Kadija Bajić te tuži, kadija Bajić te sudi".

Prema visokom izvoru u hrvatskoj Vladi, koji je Jutarnjem listu potvrdio te informacije, postupak izbora pokrenut će se vrlo brzo.

Procjenjuje se da bi Bajić u Saboru mogao dobiti za izbor ustavnih sudaca nužnu dvotrećinsku podršku. Pitanje je, međutim, hoće li se oko njegovog izbora zaista složiti SDP i HDZ? Na oprez upućuje činjenica da su vladajući ljetos odbili Bajiću još jedan mandat na čelu DORH-a.

Dok mu u HDZ-ovom krugu možda još nisu oprostili što je stranku je zajedno s Ivom Sanaderom izveo na optuženičku klupu.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da će se i oko ovog HDZ i SDP teško dogovoriti.

- Ne čini mi se vjerojatnim da će se oko izbora Mladena Bajića u Ustavni sud doći dogovorom HDZ-a i SDP-a. To je veliki problem iz razloga što Tomislav Karamarko i Zoran Milanović očito ne mogu naši zajednički jezik oko bilo čega. To je uistinu zabrinjavajuće, kaže Puhovski i dodaje.

- Mladen Bajić je itekako kvalificiran za taj posao, jasno će Puhovski.

 

No, predsjednica udruge 'Zviždač' Vesna Balenović se ne slaže s tim.

 

- Mladen Bajić je u sukobu interesa i ne može biti ustavni sudac! Nakon što se godinama nalazio na čelu DORH-a, koji je po službenoj dužnosti progonio pojedince, sada bi se trebao naći u ulozi suca Ustavnog suda, da tim istim pojedincima odlučuje u žalbenom postupku i da im sudi. Slijedom navedenog, nakon odsluženog mandata ustavnog suca, možemo očekivati da Bajić preuzme i rukovođenje zatvorskim sustavom, tako da osobe koje je tužio, kojima je sudio, sada nadzire pri izdržavanju kazne. Poslovicu „Kadija te tuži, kadija te sudi“, moći ćemo s pravom dopuniti, pa reći „Kadija Bajić te tuži, kadija Bajić te sudi", kaže Balenović i nastavlja.

 

PUHOVSKI: Ne čini mi se vjerojatnim da će se oko izbora Mladena Bajića u Ustavni sud doći dogovorom HDZ-a i SDP-a. To je veliki problem iz razloga što Tomislav Karamarko i Zoran Milanović očito ne mogu naši zajednički jezik oko bilo čega. To je uistinu zabrinjavajuće.

- Otomansko Carstvo odavno je otišlo iz Hrvatske, ali čini se da još uvijek nije iz glava nekih rogatih hrvata. Postoji samo jedan dobar razlog zbog kojeg se vodeći hrvatski političari ne usude suprotstaviti skrivenoj i tajnoj Bajićevoj želji da postane ustavni sudac. Nije pametno ljutiti nekoga tko o vašem nezakonitom, kriminalnom i nemoralnom radu ima pune ladice dokaza i nedostaje samo Vaš krivi korak ili trenutak, pa da ih aktivira i javno obznani. To može biti jedini razlog da korumpirana hrvatska politička scena, usta punih hvalospjeva, aklamacijom prihvati Bajića kao najbolje moguće rješenje za izbor  13. suca Ustavnog suda RH, dodaje i nastavlja.

 

- Za Hrvatsku i njezin pravni sustav bilo bi najbolje priznanje, da je Bajić predložen i imenovan npr. za ravnatelja Ureda Europske unije za borbu protiv prijevara (OLAF) ili planiran za vodeće mjesto u Uredu europskog javnog tužitelja. Bilo bi za Hrvatsku lijepo da je Mladen Bajić slijedio primjer prof. dr. Ivana Šimonovića, koji je sa pozicije ministra Pravosuđa RH 2010. godine, otišao u New York na mjesto pomoćnika Glavnog tajnika UN Ban Ki-moona za ljudska prava. Ovako ostaje dojam da se kadrovskim preslagivanjem u hrvatskoj pravnoj močvari, imenovanjem Bajića za ustavnog suca želi samo legalizirati sve ono što je Bajić, kao Glavni državni odvjetnik u svom dvanaestogodišnjem mandatu krivo odradio, prikrio ili propustio odraditi, na kraju će Balenović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vesna balenović, žarko puhovski, USTAVNI SUD, MLADEN BAJIĆ