IT

KAZNA: Tri i pol godine zatvora u Danskoj za suosnivača Pirate Bayja

Svartholm Warg (30) u četvrtak je proglašen krivim za piratstvo i za nanošenje štete

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedan od suosnivača internetske stranice Pirate Bay, Šveđanin Gottfird Svartholm Warg osuđen je na tri i pol godine zatvora u najvećem suđenju za informatičko piratstvo u Danskoj, priopćilo je u petak pravosuđe te zemlje.

Svartholm Warg (30) u četvrtak je proglašen krivim za piratstvo i za nanošenje štete. Državni odvjetnik je tražio šest godina zatvora za njega i dvije godine za drugog optuženika, 21-godišnjeg Danca koji je na koncu osuđen na kaznu šestomjesečnog zatvora.

Sud je kaznu od tri i pol godine zatvora obrazložio činjenicom da je "piratstvo bilo sustavno, intenzivno i trajalo je neko vrijeme. Uz to, presnimljene su velike količine veoma osjetljivih osobnih podataka".

Ova dvojica su 2012. nezakonito preuzimala datoteke policije i osiguravateljnih kuća.

Šveđanin je odbacio krivnju, rekavši da je netko preuzeo daljinsku kontrolu nad njegovim računalom kako bi pristupio datotekama.

Warg je u studenome 2013. izručen Švedskoj, gdje je odslužio godinu dana zatvora zbog upada u informatički sustav kooperanata porezne uprave.

Od tada je pod prismotrom.

Pirate Bay koji je 2003. osnovao skupa s još jednim Šveđaninom, zaljubljenikom u informatiku, postao je simbol nezakonita preuzimanja djela zaštićenih autorskim pravom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zatvor, Pirate Bay, danska