Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu S&P 500 i Dow Jonesa skliznuli s rekordnih razina

Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s najviših razina u povijesti jer nije bilo značajnijih vijesti koje bi podržale njihov daljnji rast.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, nakon mirnog trgovanja, Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s najviših razina u povijesti jer nije bilo značajnijih vijesti koje bi podržale njihov daljnji rast.

 

Dow Jones oslabio je 24 boda, ili 0,14 posto, na 17.366 bodova, a S&P 500 za 0,01 posto, na 2.017 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,18 posto, na 4.638 bodova. Na Wall Streetu je jučer vladao oprez, nakon što je posljednjih tjedana zabilježen veliki preokret na tržištu. Još polovicom listopada S&P 500 indeksu prijetio je pad u područje korekcije, 10 posto ispod prethodne najviše razine, no u posljednja dva tjedna taj je indeks skočio više od 8 posto, pa je sada u plusu oko 9 posto u odnosu na početak godine.

 

"S&P 500 i Dow Jones vratili su se na rekordne razine vrlo brzo, pa vjerujem da smo naletili na razine otpora, na kojima je dio ulagača odlučio povući zaradu s tržišta", kaže Stephen Carl, direktor u tvrtki The Williams Capital Group. Rast cijena dionica posljednjih tjedana ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija. Dosad je poslovna izvješća za treće tromjesečje objavilo oko 73 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 75 posto ostvarilo veću zaradu nego što se procjenjivalo, što je znatno više od dugogodišnjeg prosjeka od 63 posto.

 

Zbog toga su ublažena strahovanja od posljedica nedavne odluke Feda o ukidanju programa kupnje obveznica i usporavanja rasta svjetskog gospodarstva na kompanije. Makroekonomski podaci ukazuju, pak, na stabilan rast američkog gospodarstva. U rujnu su, doduše, građevinske investicije pale za 0,4 posto, no u listopadu su neočekivano ojačale aktivnosti u industrijskom sektoru, dok je prodaja automobila porasla. No, to nije bilo dovoljno da bi podržalo daljnji rast cijena dionica. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7 milijardi dionica, dok je prosječan dnevni obujam u listopadu iznosio 7,8 milijardi.

 

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,89 posto, na 6.487 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,81 posto, na 9.251 bod, a pariški CAC 0,92 posto, na 4.194 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, wall street, fed, dow jones, svjetska tržišta, burze