Mojbiz

NOVAC: Dolar ojačao drugi tjedan zaredom, euro pod velikim pritiskom

Cijena eura skliznula je prošloga tjedna 0,60 posto, na 1,2450 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na svega 1,2357 dolara, novu najnižu razinu u 26 mjeseci.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj dolara prema euro porastao je i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je europska valuta pod pritiskom zbog slabosti gospodarstva eurozone i mogućeg daljnjeg labavljenja monetarne politike Europske središnje banke (ECB).

Cijena eura skliznula je prošloga tjedna 0,60 posto, na 1,2450 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na svega 1,2357 dolara, novu najnižu razinu u 26 mjeseci.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj skočio 2,0 posto, na 114,60 jena. Tijekom tjedna dosegnuo je i 115,49 jena, novu najvišu razinu u posljednjih sedam godina.

I euro je ojačao u odnosu na japansku valutu, i to za 1,40 posto, na 142,60 jena.

Pritisak na euro posljedica je poruke ECB-a da priprema dodatne mjere za suzbijanje rizika od deflacije u eurozoni bude li potrebno.

Kao što se očekivalo, u četvrtak su na redovnoj sjednici čelnici ECB-a zadržali ključne kamate na rekordno niskih 0,05 posto, no predsjednik banke Mario Draghi poručio je da su moguće i nekonvencionalne mjere monetarne politike.

"Ukaže li se potreba za dodatnim mjerama suzbijanja rizika predugog razdoblja niske inflacije, upravno vijeće jednoglasno je spremno poduzeti i dodatne nekonvencionalne instrumente u okviru svog mandata", kazao je Draghi.

A daljnje labavljenje monetarne politike vrlo je izgledno, s obzirom na slabost gospodarstva eurozone. Prošloga je tjedna Europska komisija smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini na 0,8 posto, u idućoj na 1,1, a u 2016. godini na 1,7 posto, znatno sporije nego što je procjenjivala prije šest mjeseci.

To znači da Komisija očekuje odgodu oporavka, ponajviše zbog slabosti francuskog i talijanskog gospodarstva.

Uspon dolara zaustavljen je tek u petak, nakon izvješća o zaposlenosti, prema kojemu je u listopadu u SAD-u broj novih radnih mjesta povećan za 214.000, manje od očekivane 231.000. No, stopa nezaposlenosti skliznula je s 5,9 na 5,8 posto, najnižu razinu od srpnja 2008. godine.

"To je dobro izvješće, a prije tri mjeseca ti bi podaci podržali uspon dolara. Međutim, sada je nakon ovakvog izvješća dolar oslabio, jer su ulagači umorni od njegova rasta. Za daljnji uspon tečaja američke valute potrebni su savršeni gospodarski pokazatelji", kaže Greg Anderson, valutni strateg u tvrtki BMO Capital Markets.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 1,1 posto, dosegnuvši najviše razine od lipnja 2010. godine.

Od svibnja ove godine dolarov indeks porastao je gotovo 12 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jen, dolar, euro