Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: I danas mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

Smjer Crobexa bi mogao ponajviše ovisiti o kretanjima na europskim burzama.

Piše: PolitikaPlus/hina

Kako nema značajnijih objava niti poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, i danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje mirno trgovanje uz manje promete, dok bi smjer Crobexa mogao ovisiti o kretanjima na europskim burzama.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Nakon četiri dana pada, u četvrtak su indeksi blago porasli, pri čemu Crobex za 0,25 posto, na 1.814 bodova, a Crobex10 za 0,59 posto, na 1.029 bodova, uz povećano zanimanje investitora. Redovni promet dionicama iznosio je 11,6 milijuna kuna, što je oko 6,4 milijuna kuna više nego u srijedu. Najveći promet, nešto više od 4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Jadranske banke, koja se povećanjem cijene za 4,44 posto, na 940 kuna, svrstala među veće dobitnice.

 

Dionicama Valamar Riviere, kojima se trguje na MTP-u, ostvareno je 1,5 milijuna kuna prometa, uz pad cijene od 1,90 posto, na 20,10 kuna. Milijunski promet, oko 1,1 milijun kuna, zabilježila je još dionica HT-a, koja je trgovanje završila uz cijenu od 157,91 kunu, što je 0,55 posto više nego dan prije.

 

"Jučerašnji dan na burzi protekao je u relativno mirnom tonu, bez značajnijih objava ili događanja, uz nešto veći promet nego dan ranije i blagi rast Crobexa. No, uz slabe ovotjedne promete i bez znatnijeg interesa ulagača, oba indeksa su oslabila od početka tjedna, pa je tako Crobex trenutno u minusu 0,97 posto, a Crobex10 od 1,09 posto", ističe Ante Obućina, broker u Podravskoj banci. Kako dodaje, od sastavnica Crobexa, najveći cjenovni rast ostvarile su dionice Đure Đakovića, za 5,29 posto, Petrokemije, za 3,41 posto, te Luke Rijeka, za 3,27 posto.

 

S druge strane, najveći cjenovni pad zabilježile su dionice Arenaturista, za 3,25 posto, Dalekovoda, za 0,84 posto, i Zagrebačke banke, za 0,82 posto.

 

"S obzirom da nema značajnijih objava niti poticajnih vijesti i danas se očekuje mirno trgovanje uz manje promete, a smjer Crobexa bi mogao ponajviše ovisiti o kretanjima na europskim burzama. U većem fokusu investitora mogla bi biti dionica Valamara, kojom se jučer trgovalo posljednji dan s pravom na sudjelovanje u isplati dividende od 0,50 kuna po dionici", ocjenjuje Obućina.

 

A na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući usponu cijene dionice Wal-Marta, dok je S&P 500 stagnirao jer se pod pritiskom našao energetski sektor zbog pada cijena nafte na najniže razine u više od četiri godine. Dow Jones ojačao je 0,23 posto, na 17.652 boda, dok je S&P 500 porastao 0,05 posto, na 2.039 bodova.

 

Na azijskim su burzama, pak, u petak cijene dionica pale, jer ulagače zabrinjava nastavak niza naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva, dok je tečaj dolara prema japanskom jenu dosegnuo novu najvišu razinu u sedam godina. "Danas su već prije otvaranja europskih burzi objavljeni podaci o rastu njemačkog BDP-u u trećem kvartalu za 0,1 posto te francuskog za 0,3 posto. Tim neznatnim rastom Njemačka je izbjegla ulazak u novu recesiju, ali je i dalje očito kako nema stabilnog i zdravog opravka europskog gospodarstva", navodi Obućina. Tijekom dana još se očekuje objava podataka o BDP-u Italije te iznimno važni podaci o maloprodaji u SAD-u, dodaje.

 

"Što se tiče ostalih inozemnih burzi, američki indeksi su dosegnuli nove rekordne razine, dok iz Kine stižu podaci o daljnjem usporavanju gospodarstva. Glavna tema na globalnim tržištima je i dalje nafta, čiji se pad cijene nastavlja kao posljedica trenutačne prekomjerne ponude", zaključuje Obućina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, crobexi, dionice, burze