Mojbiz

NOVAC: Dolar prošloga tjedna oslabio prema euru, ojačao prema jenu

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,40 posto, na 116,25 jena, a u petak je u jednom trenutku dosegnuo i 116,82 jena, novu najvišu razinu u posljednjih sedam godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj dolara prema euru prošloga je tjedna pao, nakon dva tjedna rasta, no u odnosu na japansku valutu dosegnuo je novu najvišu razinu u posljednjih sedam godina.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,40 posto, na 116,25 jena, a u petak je u jednom trenutku dosegnuo i 116,82 jena, novu najvišu razinu u posljednjih sedam godina.

No, američka je valuta oslabila prema europskoj, pa je cijena eura porasla 0,60 posto, na 1,2525 dolara.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, i to za 2,10 posto, na 145,60 jena.

Od početka tjedna tečaj je dolara neprestano rastao, pa je prvo preskočio psihološki važnu razinu od 115 jena, a ubrzo i 116 jena. Posljedica je to razlika u očekivanjima kakva će biti daljnja monetarna politika u SAD-u i Japanu.

Očekuje se da će američka središnja banka Fed zbog jačanja najvećeg svjetskog gospodarstva iduće godine povećati kamatne stope, što bi bilo prvo zaoštravanje monetarne politike još od financijske krize 2008. godine.

S druge strane, u Japanu se zbog slabosti gospodarstva očekuje daljnje labavljenje monetarne politike. Na slabost tamošnjeg gospodarstva ukazuju i signali iz vlade da bi planirano povećanje poreza na dodanu vrijednost moglo biti odgođeno.

Naime, kako bi smanjila proračunski deficit vlada je u travnju povećala porez s 5 na 8 posto i najavila još jedno povećanje do kraja iduće godine. Međutim, kako je u drugom tromjesečju, nakon povećanja poreza, japansko gospodarstvo oštro palo, zbog pada potrošnje, vlada se premišlja jer bi novo povećanje poreznog opterećenja moglo predstavljati novi udar na gospodarstvo.

Premijer Shinzo Abe poručio je da će odlučiti o tome hoće li se nastaviti s planiranim povećanje PDV-a u listopadu 2015. nakon što vidi preliminarne brojke o BDP-u u trećem tromjesečju koje se očekuju u ponedjeljak.

Špekulira se, također, da bi Abe mogao raspisati prijevremene izbore do kraja ove godine kako bi učvrstio svoje pozicije uoči nekih nepopularnih reformi koje bi vlada trebala provesti idućih godina.

Sve do kraja tjedna dolar je jačao i prema europskoj valuti. Tako je u petak tečaj eura skliznuo na 1,2399 dolara, nedaleko najniže razine u 26 mjeseci od 1,2357 dolara.

Posljedica je to očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) morati poduzeti nove mjere kako bi poduprla jačanje potrošačkih cijena i gospodarski rast eurozone.

U petak objavljeni podaci ukazuju na nešto bolju situaciju nego što se mislilo. Njemačka, vodeće gospodarstvo eurozone, za dlaku je izbjegla recesiju, zabilježivši u trećem tromjesečju rast od 0,1 posto na kvartalnoj razini.

Rast je zabilježila i Francuska, i to za 0,3 posto, dok je Italija, treće po veličini gospodarstvo, i dalje u recesiji. Ukupno je u eurozoni BDP u proteklom kvartalu porastao 0,8 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali 0,7 posto.

Premda nešto brži od očekivanja, oporavak eurozone i dalje je anemičan, pa to nije osobito podržalo europsku valutu.

Međutim, tečaj eura dobio je snažnu tehničku podršku na razini od 1,24 dolara, pa je u petak poslijepodne znatno skočio.

"Euro se zadržao iznad povijesnog prosjeka od 1,23 dolara. No, neovisno o cijeni, svakako mislimo da sami gospodarski pokazatelji opravdavaju njegovu daljnju deprecijaciju", kažu analitičari u BNY Mellon u bilješci klijentima.

Analitičari ističu i to da je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest vodećih svjetskih valuta, ojačao četvrti tjedan zaredom, što predstavlja signal da bi i idućih tjedana mogao rasti.

Dolarov indeks dosegnuo je u petak u jednom trenutku 88,26 bodova, novu najvišu razinu od lipnja 2010. godine, no do kraja dana skliznuo je na 87,50 bodova. Od svibnja ove godine taj je indeks porastao gotovo 12 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOVAC, JEN, EURO, DOLAR