Burze

SVJETSKE BURZE: Azijske burze pale nakon novih naznaka usporavanja rasta Kine

I idućih mjeseci očekujemo neizvjesnost po pitanju izvoza i tržišta nekretnina. Mislimo da su gospodarstvu nužne nove monetarne i fiskalne poticajne mjere.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak pale, nakon novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva, dok je tečaj japanske valute prema dolaru i euru potonuo na nove najniže razine u više godina.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 8,30 sati bio u plusu 0,1 posto, a blago su porasle i cijene donica u Hong Kongu. Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pali su, pak, između 0,1 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 8,30 sati bio u minusu 0,5 posto, skliznuvši na najnižu razinu u mjesec dana. Loše raspoloženje na azijskim burzama posljedica je novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Prema izvješću HSBC banke i tvrtke Markit, PMI indeks industrijske aktivnosti skliznuo je u studenome s 50,4 na 50 bodova, najnižu razinu u šest mjeseci.

 

Hlađenje tržišta nekretnina, slabljenje inozemne potražnje i preveliki kapaciteti pritišću industrijski sektor, zbog čega se očekuje daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

 

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju 7,3 posto, sporije nego u prethodnom, pa bi u cijeloj ovoj godini rast gospodarstva mogao biti najniži u posljednje 24 godine.

 

"I idućih mjeseci očekujemo neizvjesnost po pitanju izvoza i tržišta nekretnina. Mislimo da su gospodarstvu nužne nove monetarne i fiskalne poticajne mjere", kaže Hongbin Qu, ekonomist u HSBC banci. Slabljenje kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izazvalo je, pak, pad cijena sirovina, pa su pod pritiskom dionice rudarskih kompanija.

 

Splasnuo je i entuzijazam na Tokijskoj burzi koja je posljednjih dana snažno rasla, zahvaljujući odluci vlade o odgodi povećanja poreza na dodanu vrijednost i raspisivanju prijevremenih izbora za donji dom parlamenta. Nakon što je Japan ponovno zaronio u recesiju, unatoč izuzetnim poticajnim mjerama japanske središnje banke, ulagače jutros nije potaknuo ni podatak o snažnijem nego što se očekivalo rastu izvoza.

 

A rast izvoza zahvaljuje se niskom tečaju jena, koji je i jutros na valutnim tržištima pod pritiskom, jer se očekuje dodatne poticajne monetarne mjere kako bi se gospodarstvo izvuklo iz recesije. Cijena dolara skočila je na 118,72 jena, novu najvišu razinu u sedam godina, dok se jučer u ovo doba kretala oko 117,30 jena. Cijena eura prema japanskoj valuti kreće se, pak, nedaleko najviše razine u šest godina od 148,94 jena.

 

Europska je valuta jutros blago ojačala i prema američkoj, pa je njezin tečaj porastao s jučerašnjih 1,2520 na 1,2535 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokijo, jen, azijske burze, kina