Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Središnje banke zaslužne su za nove rekorde na Wall Streetu

Nastavak labavljenja monetarne politike stoji iza ovog snažnog rasta cijena dionica. Ne radi se o jednom, nego dvostrukom poticaju globalnom gospodarstvu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, nakon što su kineske monetarne vlasti neočekivano smanjile kamate, dok je iz Europske središnje banke poručeno da će učiniti sve što je potrebno kako bi potaknula rast gospodarstva.

 

Dow Jones ojačao je 91 bod, ili 0,50 posto, na 17.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 4.712 bodova. Nove rekordne razine S&P 500 i Dow Jones indeksa ponajviše se zahvaljuju središnjim bankama Kine i eurozone. Kineske monetarne vlasti neočekivano su smanjile kamatne stope po prvi puta nakon više od dvije godine, nastojeći na taj način potaknuti rast gospodarstva, koje posljednjih mjeseci slabi. Referentna kamata na jednogodišnje kredite smanjena je za 0,40 postotnih bodova, na 5,60 posto, a kamata na jednogodišnje depozite za 0,25 postotnih bodova, na 2,75 posto.

 

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi poručio je, pak, da se izuzetno niska stopa inflacije u eurozoni mora brzo potaknuti bilo kojim raspoloživim sredstvima, te da će središnja banka povećati iznose i brzinu programa kupnje imovine ako to bude potrebno.

 

Na taj bi se način, naime, trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva te suzbiti deflacijske prijetnje. "Draghi je poručio da je nužna brza reakcija kako bi se zaustavio pad stope inflacije. Tržište dionica raste jer ulagači očekuju da bi već u prosincu ECB mogla najaviti kupnju državnih obveznica", kaže Vincenzo Longo, strateg u tvrtki IG. Zahvaljujući središnjim bankama, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najveći je dobitnik, s rastom od 1,3 posto, bio rudarski sektor.

 

Taj je sektor snažno porastao jer je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, pa bi ubrzanje rasta tamošnjeg gospodarstva potaknulo jačanje potražnje za sirovinama. Zbog toga su jučer, nakon što su danima bile pod pritiskom, cijene sirovina porasle. Snažno je, 1 posto, porastao i industrijski sektor jer bi labavljenje monetarnih politika u Kini i eurozoni trebalo potaknuti rast tamošnjih gospodarstava.

 

"Nastavak labavljenja monetarne politike stoji iza ovog snažnog rasta cijena dionica. Ne radi se o jednom, nego dvostrukom poticaju globalnom gospodarstvu", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott. U cijelom ovom tjednu Dow Jones porastao je 1 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,2, a Nasdaq indeks 0,5 posto. To je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

 

I na europskih su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 posto, na 6.750 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,62 posto, na 9.732 boda, a pariški CAC 2,67 posto, na 4.347 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, burze, svjetska tržišta, cijene dionica