Kultura

NE PROPUSTITE: Premijera predstave 'Troia's Discount' u režiji Nenada Glavana u Tvornici

Vergilijevi junaci lutaju po robnom diskontu, potrošeni i rastrojeni u potrazi za novim stimulansom.

Piše: PolitikaPlus

U koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Tvornice kulture Zagreb i Umjetničke organizacije SKOP premijerno će u subotu 29. studenoga biti izvedena predstava  „Troia's Discount“ redatelja i autora scenske instalacije Nenada Glavana. „Troia's Discount“ je tekst slavnog talijanskog dvojca Ricci/Forte i revidira IX. knjigu Vergilijeve Eneide, snažno progovara o disfunkcionalnoj potrošačkoj identifikaciji s ulogama koje nam globalni sustav rafinirano podmeće u kompleksnoj mreži normativa određujući naš suvremeni prostor (ne)slobode.

 

U toj brandiranoj krletki propagandnih apstrakcija, lišenih čovječnosti, otuđeni Vergilijevi junaci lutaju po robnom diskontu, potrošeni i rastrojeni u potrazi za novim "autentičnim" stimulansom. U klopku globalnog konzumerizma su čudom uhvaćeni delikventi casseurs Eurijal i Nis, zatim i tri žene Didona, Kreuza i Lavinija povezane nemogućom ljubavi prema istom čovjeku.

 

U gerilskom pothvatu da dignu u zrak shopping mall ovi nemoćni junaci tragično stradavaju, a njihov otpor takvom sustavu, kojeg su i sami svojim konformizmom izgradili, se poništava tezom da "vole samo ono što ne mogu imati". Prikaz je to promašenih, bankrotiranih sudbina punih nerealnih očekivanja u intigantnoj mash-up poetici postmilenijske "copy/paste" kulture. Atmosfere su trandy, dvosmislene, erotične s mnogo kompulzivnih strasti, a ambijent vrvi od pop ikona, neoklasika i nepodnošljive orgijske komercijalizacije.

 

Koprodukcija se ostvaruje i u suradnji sa Performing Arts Ensemble Ricci/Forte iz Rima i Teatro Piccolo (Teatro d'Europa) iz Milana.
Glume:  Marica Vidušić, Anita Matić Delić, Jure Radnić,  Mateo Videk i Sara Stanić. Glazba i oblikovanje zvuka: Massimo Passante Max, scenski pokret i koreografija: Almira Osmanović, kostimograf Matija Čop, oblikovanje rasvjete Vedran Rapo i suradnik za video Igor Lušić.
Premijera predstave je u subotu, 29. studenoga u 20 sati u Tvornici kulture.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tvornica kulture, predstava, zkm, Troia's Discoun