A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nezaposleni.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nezaposlenost u EU stabilna u listopadu, u Hrvatskoj blago smanjena | Politika+
Mojbiz

STATISTIKA: Nezaposlenost u EU stabilna u listopadu, u Hrvatskoj blago smanjena

Najniže su stope nezaposlenosti u EU28 u listopadu ponovo bilježile Njemačka, od 4,9 posto, i Austrija, od 5,1 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj blago pala ali je i dalje među najvišima u Uniji, pokazuje u petak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U prošlom je mjesecu sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u 28 zemalja EU-a iznosila 10,0 posto, što znači da se zadržala na razini prethodnog mjeseca. Smanjena je u odnosu na prošlogodišnji listopad kada je iznosila 10,7 posto.

I u eurozoni se stopa nezaposlenosti u listopadu zadržala na rujanskoj razini od 11,5 posto ali je smanjena u odnosu na isto mjesec lani kada je iznosila 11,9 posto.

Bez posla je u EU28 u prošlom mjesecu bilo 24,413 milijuna građana, od čega njih 18,395 milijuna u eurozoni. Time je broj nezaposlenih u EU povećan za 42 tisuće u odnosu na prethodni mjesec dok je u eurozoni porastao za 60 tisuća.

Na godišnjoj je razini broj nezaposlenih u 28 zemalja Europske unije smanjen za 1,594 milijuna, te za 547 tisuća u eurozoni.

Najniže su stope nezaposlenosti u EU28 u listopadu ponovo bilježile Njemačka, od 4,9 posto, i Austrija, od 5,1 posto. Najvišu je stopu nezaposlenosti imala Grčka, od 25,9 posto u kolovozu, i Španjolska, od 24,0 posto.

Slijedi Hrvatska sa sezonski prilagođenom stopom nezaposlenosti u listopadu od 16,0 posto, pokazuju podaci Eurostata. U rujnu iznosila je 16,1 posto a u prošlogodišnjem listopadu 17,6 posto.

Time se Hrvatska približila skupini zemalja koje su zabilježile najveći pad stope nezaposlenosti u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najviše se smanjila stopa nezaposlenosti u Mađarskoj, na 7,3 posto u rujnu, s 10,0 posto koliko je iznosila u istom mjesecu lani.

U skupini zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti još je Portugal, gdje je stopa nezaposlenosti u listopadu iznosila 13,4 posto, u odnosu na 15,6 posto koliko je iznosila u istom mjesecu lani, te Španjolska, Bugarska i Grčka.

U dobnoj skupini od 15 do 24 godine Unija bilježi dvostruko višu stopu nezaposlenosti nego u ukupnoj populaciji, od 21,6 posto u listopadu. U istom mjesecu lani iznosila je 23,3 posto. U eurozoni je stopa nezaposlenosti među mladima u listopadu iznosila 23,5 posto, u odnosu na 24,0 posto koliko je iznosila u istom mjesecu lani.

Bez posla je u EU28 u prošlom mjesecu bilo 4,983 milijuna mladih, od čega njih 3,356 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj na mjesečnoj razini smanjen za 504 tisuće u EU, odnosno za 141 tisuću u eurozoni.

Skupinu zemalja s najvišim stopama nezaposlenosti među mladima i dalje predvodi Španjolska, s 53,8 posto. Slijedi Grčka sa 49,3 posto u kolovozu, te Italija sa 43,3 posto.

Na četvrtom je mjestu Hrvatska sa stopom nezaposlenosti među mladima od 41,5 posto u trećem tromjesečju, pokazuju procjene europskog statističkog ureda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, Nezaposlenost, hrvatska