A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kolinda-grabar-kitarovic-westin-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kolinda Grabar Kitarović: Milanović je povukao dobar potez, Srbija se mora ograditi od Šešeljevih stavova | Politika+
Crna kronika

OSVRT: Kolinda Grabar Kitarović: Milanović je povukao dobar potez, Srbija se mora ograditi od Šešeljevih stavova

'Srbija mora riješiti otvorena pitanja, suočiti se s prošlošću i riješiti pitanje Šešelja.'

FOTO: Arhiva/HDZ
Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u petak kako podupire rezoluciju Europskog parlamenta (EP) kojom se snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja te kako od Srbije očekuje da se vrlo jasno ogradi od Šešeljevih velikosrpskih stavova.

 

"To je dobar potez, ali i zakašnjela reakcija. Očito pokušava popraviti stanje da danima ili skoro tjednima nisu reagirali na stanje da preko granice imamo čovjeka koji još uvijek u pitanje dovodi teritorijalni integritet i suverenitet Hrvatske", naglasila je Grabar Kitarović.

"Pozdravljam rezoluciju EP-a i od Srbije očekujem da se vrlo jasno ogradi od stavova Šešelja", rekla je Grabar Kitarović novinarima prije skupa "Žene za predsjednicu" HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski“, upitana kako ocjenjuje rezoluciju EP-a koju su pokrenuli hrvatski parlamentarci, a Srbija se nije ogradila od Šešeljevih izjava.

Na pitanje kakav će stav imati prema Srbiji, ako bude izabrana za hrvatsku predsjednicu, odgovorila je da će to biti stajalište uzajamnog poštovanja i dobrosusjedskih odnosa, ali i naglasila kako Srbija mora riješiti otvorena pitanja, suočiti se s prošlošću, te rješiti pitanje Šešelja koji je ratni zločinac kome je mjesto u Hagu.

"To treba vrlo jasno reći i to pitanje treba riješiti", rekla je predsjednička kandidatkinja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

Europski parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

Grabar-Kitarović dobrim potezom, iako zakašnjelom reakcijom, smatra i to što premijer Zoran Milanović, zbog situacije s Šešeljem, nije otputovao u Beograd na sastanak šefova vlada Srednje i Jugoistočne Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom.

"To je dobar potez, ali i zakašnjela reakcija. Očito pokušava popraviti stanje da danima ili skoro tjednima nisu reagirali na stanje da preko granice imamo čovjeka koji još uvijek u pitanje dovodi teritorijalni integritet i suverenitet Hrvatske", naglasila je Grabar Kitarović.

Upitana za komentar telefonskog intervjua Vojislava Šešelja u emisiji "Bujica" na Osječkoj TV, odgovorila je da u potpunosti podržava slobodu novinarstva i uređivačke politike i u to se ne misli miješati.

Pad BDP-a dvanaest kvartala zaredom predsjednička kandidatkinja HDZ-a ocijenila je katastrofom, naglasivši da se to više ne događa niti u jednoj europskoj zemlji.

"Na dnu smo ljestvice po razvoju, konkurentnosti i zaposlenosti a iza nas su još samo dvije države. Ako Vlada ne uspije riješiti taj problem, mora odstupiti", istaknula je Grabar-Kitarović.

Na pitanje je li riješen problem oko izvođenja pjesme "Moja domovina" u njezinoj kampanji, jer Zrinko Tutić koji je jedan od njezinih autora ne želi da se ona koristi u predizborne svrhe, Grabar-Kitarović je rekla da njezin izborni stožer razgovara s Tutićem o tome.

"Voljela bih da se ta pjesma koristi zato što mi je to simbol jedinstva početkom devedestih godina. Ja bih doista željela obnoviti hrvatsko zajedništvo da se više ne dijelimo i budemo zajedno", rekla je.

Tu pjesmu drži apolitičnom i domoljubnom i da ne pripada niti jednoj političkoj stranci, već isključivo hrvatskom narodu i građanima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velimir bujanec, zoran milanović, kolinda grabar kitarović, vojislav šešelj