Tvrtke

ZA ILI PROTIV: Evo što predsjednički kandidati misle o monetizaciji autocesta

'Još čekamo ozbiljan odgovor na pitanje koliko novaca možemo dobiti u postupku monetizacije...'

Piše: Ivan Klarić

Monetizacija autocesta da ili ne? Pitanje je to koje je zadnjih nekoliko tjedana preraslo u prvorazredno političko pitanje. Zato i ne čudi zanimanje javnosti za mišljenje predsjedničkih kandidata o tome.

 

A što o tome misle Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić. U internet sučeljavanju ovo troje predsjedničkih kandidata na portalu PolitikaPlus, našem kolumnistu Anti Gugi odgovorili su i na pitanje - Jeste li za monetizaciju autocesta i zašto?

Da podsjetimo, inicijativa "Ne damo naše autoceste" prikupila je 487,612 potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju. S druge strane, vladajući, a prije svega ministar Siniša Hajdaš Dončić, ne odustaju od tog nauma.

 

A što o tome misle Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić. U internet sučeljavanju ovo troje predsjedničkih kandidata na portalu PolitikaPlus, našem kolumnistu Anti Gugi odgovorili su i na pitanje - Jeste li za monetizaciju autocesta i zašto?

 

- Kad je riječ o autocestama onda su dvije stvari važne. Jedna je pitanje demokracije. Ono što odluče građani na referendumu to se mora poštivati. Druga razina je što je najbolje za ekonomiju Hrvatske? Još čekamo ozbiljan odgovor na pitanje koliko novaca možemo dobiti u postupku monetizacije i kako će se taj novac koristiti, kazao je Ivo Josipović i dodao.

 

- I obratno, moramo imati jasnu sliku o razvoju događaja ako do monetizacije ne dođe. Bez odgovora na ta pitanja, nije moguća racionalna odluka, zaključuje Josipović.

 

Kolinda Grabar Kitarović je kazala sljedeće.

 

- Protiv sam monetizacije autocesta. One moraju ostati u hrvatskom vlasništvu i to je hrvatski nacionalni interes. Njihova vrijednost dugoročno će rasti izgradnjom jadransko-jonskog koridora te će pridonijeti ukupnom gospodarskom rastu i razvoju, kazala je kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu države.

 

Milan Kujundžić ima sljedeći stav o monetizaciji.

 

- Načelno nisam protiv monetizacije, kad bi se doista radilo o monetizaciji. Josipović i na pitanje o monetizaciji odgovara u stilu "Teško pitanje". No, svakom razumnom jasno je već na prvi pogled: ovdje se radi o davanju autocesta pod koncesiju po modelu u kojem bi koncesionar ubirao profit, a hrvatski narod i dalje desetljećima vraćao dugove. Jedinu korist u Hrvatskoj imala bi ova Vlada, koja traži bilo koji način da preko leđa građana namakne novac kojim bi sakrila vlastitu nesposobnost i kupila sebi barem još jednu godinu kako do kraha državnih financija ne bi došlo prije sljedećih parlamentarnih izbora. Što će nakon toga biti, njih, čini se, nimalo ne brine., poručuje Milan Kujundžić.

 

>> Sučeljavanje predsjedničkih kandidata - Josipovića, Grabar Kitarović i Kujundžića