Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze u utorak ojačale, a američki dolar oslabio

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka, jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka, jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama i jer su se cijene nafte odmaknule od najnižih razina u pet godina.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Šangaju porasle između 0,6 i 1,8 posto. U Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer potonuo oko 2 posto. Premda niz podataka ukazuje na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, u Šangaju su jutros cijene dionica dosegnule nove najviše razine u tri godine.

 

To se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će, nastave li se silazni trendovi, kineska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, nakon što je nedavno, po prvi puta nakon više od dvije godine, smanjila kamatne stope. Iz istog razloga jutros je ojačao i japanski Nikkei indeks, premda je gospodarstvo u recesiji. Ulagače nije pokolebalo ni to što je jučer agencija Moody's smanjila rejting Japana za jedan stupanj, nakon što je vlada odgodila povećanje PDV-a i tako odgodila fiskalnu konsolidaciju.

 

„Može se reći da međunarodna zajednica podržava odgodu povećanja poreza jer bi to trebalo poticajno djelovati na rast gospodasrtva. A smanjenje rejtinga neće promijeniti to stajalište“, kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Praevidentia Strategy. Među najvećim je dobitnicima jutros i australska burza, zahvaljujući rastu cijena dionica tamošnjih rudarskih divova nakon oporavka cijena nafte s najnižih razina u pet godina. Nakon što je prošloga tjedna potonula više od 10 posto, jučer poslijepodne cijena nafte skočila je oko 4 posto, a oporavile su se i cijene plemenitih kovina te sirovina.

 

Jutros se cijena zlata kreće oko 1.200 dolara po unci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.142 dolara, najmanje u posljednja tri tjedna.

 

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago oslabio. Jučer se, nakon smanjenja rejtinga Japana, njegov tečaj probio iznad razine od 119 jena, po prvi puta u posljednjih sedam godina, dok je jutros skliznuo na 118,50 jena. Američka je valuta blago oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,2450 na 1,2465 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

šangaj, singapur, japan, nikkein index, azijske burze, cijena zlata