Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu novi rekord Dow Jonesa, oporavak naftnog sektora

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, ponajviše u energetskom sektoru jer se ulagači nadaju da su cijene nafte dosegnule dno..

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, ponajviše u energetskom sektoru jer se ulagači nadaju da su cijene nafte dosegnule dno, dok su dionice automobilskih kompanija poskupile zahvaljujući rastu prodaje vozila na američkom tržištu.

 

Dow Jones ojačao je 102 boda ili 0,58 posto, na rekordnih 17.879 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 2.066 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 4.755 bodova. Nakon dva dana klizanja, S&P 500 indeks jučer je porastao zahvaljujući usponu cijena dionica u devet od 10 sektora tog indeksa. Najviše su, 1,3 posto, na vrijednosti dobile dionice u energetskom sektoru, premda su cijene nafte ponovno u silaznoj putanji. Nakon što su u ponedjeljak skočile oko 4 posto, jučer su cijene 'crnog zlata' skliznule više od 2 posto, zaronivši ponovno blizu najnižih razina u pet godina. Unatoč tome, dionice naftnih divova Exxon Mobila i Chevrona poskupile su oko 2 posto, pa su najzaslužnije za novi rekordni doseg Dow Jones indeksa.

 

"Ulagači vjeruju da su cijene nafte i sirovina dosegnule dno, te da su dionice u energetskom i rudarskom sektoru podcijenjene nakon oštrog pada u posljednjih mjesec dana. Daljnji pad cijena nafte nije u interesu ni tržišta, ni OPEC-a", kaže John Manley, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

 

Snažno su jučer porasle i cijene dionica proizvođača automobila, nakon što je objavljeno da je šest vodećih kompanija u studenome na američkom tržištu prodalo više vozila nego što se očekivalo. Cijena dionice GM-a porasla je 1, a Fiat Chryslera 3 posto.

 

Tržište podržava i uobičajeno 'uljepšavanje portfelja' pred kraj godine jer fond menadžeri u to doba tradicionalno kupuju dionice koje su u proteklom razdoblju bile najveće dobitnice, a rješavaju se gubitnica. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,29 posto, na 6.742 boda, a pariški CAC 0,25 posto, na 4.388 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,30 posto, na 9.934 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq, svjetske burze, cijene nafte