Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle zahvaljujući rastu indeksa na Wall Streetu

Azijske ulagače ohrabrio je novi rekordni doseg Dow Jones indeksa u jučerašnjem trgovanju na Wall Streetu.

Piše: PolitikaPlus

Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu i oporavku cijena nafte, dok je tečaj dolara prema japanskom jenu dosegnuo novu najvišu razinu u sedam godina.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 0,8 posto. U Hong Kongu su pale oko 0,7 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na utorak. Azijske ulagače ohrabrio je novi rekordni doseg Dow Jones indeksa u jučerašnjem trgovanju na Wall Streetu, nakon oporavka dionica energetskih kompanija zbog stabilizacije cijena nafte.

 

Jutros je terminska cijena nafte na američkim tržištima ojačala oko 1 posto, na 67,65 dolara po barelu, odmaknuvši se od najniže razine u pet godina, nakon što je objavljeno da su prošloga tjedna zalihe 'crnog zlata' u SAD-u pale. Pozitivno je na tržišta utjecao i podatak o blagom ubrzanju aktivnosti u uslužnom sektoru Kine u studenom, premda nije odagnao strahovanja od usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

 

"Pritisci na kinesko gospodarstvo i dalje su prisutni", kaže Qu Hongbin, ekonomist u HCBC banci.

 

Unatoč tome, u Šangaju su cijene dionica jutros dosegnule nove najviše razine u tri godine, jer ulagači vjeruju da će, nastave li se silazni trendovi, kineska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, nakon što je nedavno, po prvi puta nakon više od dvije godine, smanjila kamatne stope.

 

Na slabost gospodarstava ukazuje i jutros objavljeni podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) Australije u trećem tromjesečju porastao svega 0,3 posto na kvartalnoj razini, odnosno 2,7 posto na godišnjoj, što je manje od očekivanja analitičara. Japanski Nikkei indeks jutros je, pak, dosegnuo novu najvišu razinu u više od sedam godina, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tamošnjih izvoznika jer zbog pad tečaja jena raste konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskim tržištima.

 

Na valutnim je tržištima, naime, dolar ponovno u ulaznoj putanji. Jutros je njegov tečaj dosegnuo 119,44 jena, najvišu razinu od kolovoza 2007. godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 118,50 jena. Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2465 na 1,2385 dolara, krenuvši ponovno prema najnižoj razini u 26 mjeseci od 1,2358 dolara, na koju je pala u studenom.

 

Euro je pod pritiskom očekivanja da će uskoro Europska središnja banka (ECB) dodatno olabaviti monetarnu politiku zbog deflacijskih prijetnji i anemičnog rasta gospodarstva eurozone.

 

Doduše, nitko ne očekuje da će na sjednici u četvrtak čelnici ECB-a donijeti značajnije odluke u vezi monetarne politike, no očekuje se uobičajena poruka da će banka poduzeti dodatne mjere ako to bude potrebno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, tokyo, ecb, azijske burze, nikkein index