Hrvatska

ODLUKA: Pogledajte zašto: Papa smijenio zapovjednika Švicarske garde

'Sveti Otac odlučio je da će pukovnik Daniel Rudolf Anrig, zapovjednik pontifikalne Švicarske straže, napustiti dužnost 31. siječnja 2015., na kraju mandata.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo smijenio je zapovjednika Švicarske garde, objavilo je u srijedu službeno vatikansko glasilo L'Osservatore Romano, u potezu koji mediji interpretiraju kao reakciju na opsesivnu stroguću u vatikanskoj službi sigurnosti.

"Sveti Otac odlučio je da će pukovnik Daniel Rudolf Anrig, zapovjednik pontifikalne Švicarske straže, napustiti dužnost 31. siječnja 2015., na kraju mandata", objavio je L'Osservatore Romano na naslovnici.

Anrig je na čelu 120-člane Švicarske straže od 2008.

Vatikan nije objasnio potez, ali je Il Messagero, rimski dnevnik, objavio da je Papa dao do znanja svojim suradnicima da želi manje rigidnosti u svojim vojnim snagama, s manje opsesivnim režimom kakav je nametnuo pukovnik Anrig.

Švicarska straža, poznata po svojim renesansnim odorama u plavoj, crvenoj i žutoj boji, koje su navodno inspirirane Raphaelovim freskama, brinu se za sigurnost papa od 1506. Moraju biti švicarski državljani, katolici, neženje, stari između 19 i 30 godina, visoki najmanje 174 centimetra i moralno besprijekorni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smjena, švicarska garda, papa franjo