A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kolinda-grabar-kitarovic-ivo-josipovic-milan-kujundzic-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rezultati istraživanja: Josipoviću pada podrška, Kolindi i Kujundžiću raste! | Politika+
Hrvatska

BITKA ZA PANTOVČAK: Rezultati istraživanja: Josipoviću pada podrška, Kolindi i Kujundžiću raste!

Rezultati trećeg mjesečnog istraživanja preferencija kandidata za predsjednika Republike, pokazuje da je drugi krug izbora je sasvim izvjestan.

Piše: PolitikaPlus

Rezultati trećeg mjesečnog istraživanja preferencija kandidata za predsjednika Republike, koje je ekskluzivno za RTL  provela agencija Promocija plus, pokazuje dva važna nalaza: drugi krug izbora je sasvim izvjestan, te zadržavanje značajne prednosti Ive Josipovića pred dva glavna izazivača (Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić). Uz to, u posljednjih je mjesec dana zabilježen vidljiviji porast izborne podrške Milana Kujundžića i Ivana Rude.Da su izbori provedeni u prva tri dana prosinca Ivo Josipović bi u drugi krug išao s prvog mjesta i to s izborom od 42,3 posto hrvatskih građana/ki (prema 42,7 iz studenog, ali i 47,1 posto iz listopada). Na glasačkom bi listiću u izborima za drugi krug bilo i ime Kolinde Grabar Kitarović koja je zabilježila izbor od 28,3 posto (u onosu na 27,8 posto iz studenog i 30 posto iz listopada).Na trećem je mjestu Milan Kujundžić s 11,2 posto izbora (prema 9,7 posto iz studenog i 9,4 posto iz listopada). Još su dva kandidata zabilježila nešto vidljiviju podršku: Ivan Rude s 4 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 3,1 posto) i don Ivan Grubišić s 2,7 posto (prema 4,6 posto iz studenog). Ostali kandidati bilježe izbor od 2,7 posto, a zabilježeno je i 8,7 posto neodlučnih.

 

Kad se govori o trendu rezultata kandidata (tzv. tendencija) u posljednja tri mjeseca najveći je dobitnik Milan Kujundžić.Ukupno gledajući izbor Milana Kujundžića je u prosincu porastao prema onom u listopadu (1,8 postotnih poena), ali i prema studenom (+1,5 postotnih poena). Ivo Josipović je u ovomjesečnom istraživanju u odnosu na mjerenje provedeno početkom listopada zabilježio negativnu tendenciju (s 4,8 postotnih poena), ali i u odnosu na studeni (-0,4 postotnih poena). HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović je u ovomjesečnom mjerenju zabilježila bolji rezultat od onog iz studenog (+0,4 postotna poena), dok je u odnosu na mjerenje u listopadu ovomjesečni rezultat slabiji za 1,7 postotnih poena.Dva prošlomjesečna ulazna kandidata su imala promjenljive ishode: Ivan Rude je zabilježio porast podrške za 0,9 postotnih poena, dok je podrška don Ivana Grubišića otkliznula za 1,9 postotnih poena.

 


Kad je riječ o drugom krugu, u kojemu se natječu dva najizglednija kandidata, Ivo Josipović je češći izbor (50,9% u prosincu, prema 51,6% iz studenoga), u odnosu na kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović (41,4% iz prosinca u odnosu na 39,3% iz studenoga) uz 7,7 posto neodlučnih (9,1% prije mjesec dana). Zanimljivi su i nalazi o distribuciji glasova kandidata iz prvog kruga. Tako se birači Milana Kujundžića u drugom krugu u 80% slučajeva opredjeljuju za Kolindu Grabar Kitarović, a 16,7% za Ivu Josipovića. Birači Ivana Rude u drugom krugu biraju I. Josipovića u 51,3% slučajeva, a K. Grabar Kitarović 22,7%, dok se 63,6% biračkog tijela don Ivana Grubišića u drugom krugu opredjeljuje za za I. Josipovića, a 22,7% za K. Grabar Kitarović.

 

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.
Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

birači, josipović, kolinda, anketa