Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina

Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, jer su ponovno zbog pada cijena nafte pod pritiskom bile dionice energetskih kompanija.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, jer su ponovno zbog pada cijena nafte pod pritiskom bile dionice energetskih kompanija, a ulagače je razočarala i Europska središnja banka koja je odluke o monetarnoj politici odgodila za početak iduće godine.

 

Dow Jones oslabio je 12 bodova ili 0,07 posto, na 17.900 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 2.071 bod, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 4.769 bodova. Gubici su jučer bili blagi, no cijene dionica pale su u sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa, a niti jedan sektor nije zabilježio rast veći od 0,3 posto. Ulagače su na oprez naveli čelnici Europske središnje banke (ECB) koji su na jučerašnjoj sjednici ostavili ključne kamate nepromijenjene na rekordno niskih 0,05 posto i poručili kako će o monetarnoj politici odlučivati početkom iduće godine.

 

ECB je smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućim godinama, kao i prognoze inflacije, a njezin predsjednik Mario Draghi poručio je kako će početkom iduće godine razmotriti utjecaj dosad uvedenih monetarnih mjera i tada odlučivati o daljnjim potezima, ako to bude potrebno.

 

"Nisam očekivao puno od ECB-a, koja se ne želi stjerati u kut, no uskoro bismo željeli vidjeti neku akciju, a ne samo riječi", kaže Matt Lloyd, strateg u fondu Advisors Asset Management. ECB je pod sve većim pritiskom da spriječi novu recesiju u eurozoni. Već je smanjila kamate na rekordno niske razine, ponudila bankama jeftine kredite i počela kupovati imovinu kako bi potaknula kreditiranje, a time rast gospodarstva i inflacije. No, to zasad nije dalo željene rezultate. "Očekujemo nove poticajne mjere ECB-a i vjerujemo da bi to doista potaknulo rast eurozone", kaže Lloyd.

 

Najveći je gubitnik jučer bio energetski sektor. S&P indeks tog sektora skliznuo je 0,8 posto, nakon što je cijena nafte pala za 1 posto. Od prošloga četvrtka kada je OPEC odlučio da neće smanjiti proizvodnju, unatoč povećanoj ponudi, cijene nafte oštro su pale. Jedan dan se ponešto oporave, a potom ponovno skliznu prema najnižim razinama u pet godina. Ulagači su oprezni i zbog toga što će u petak biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

 

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u studenom broj zaposlenih povećan za 228.000, nakon rasta za 214.000 u listopadu. Stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, ostati nepromijenjena na 5,8 posto, najnižoj razini u šest godina.

 

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale, jer su ulagače razočarale poruke iz ECB-a. Londonski FTSE oslabio je 0,55 posto, na 6.679 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,21 posto, na 9.851 bod, a pariški CAC 1,55 posto, na 4.323 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, svjetske burze, cijena nafte, ecb, dow jones