Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu najveći pad S&P indeksa od listopada

Tržište je ove godine snažno poraslo, dosegnuvši najviše razine u povijesti. S&P 500 u plusu je 11,5 posto od početka godine, pa je za očekivati da će tržište uzeti predah.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad od kraja listopada, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice energetskih kompanija zbog pada cijena nafte na najniže razine u pet godina.

 

Dow Jones oslabio je 106 bodova ili 0,59 posto, na 17.852 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,73 posto, na 2.060 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 4.740 bodova. Za S&P 500 indeks to je najveći dnevni pad od 22. listopada, a najviše je, 3,9 posto, potonuo energetski sektor, pri čemu je dionica Exxon Mobila pojeftinila 2,3, a Chevrona 3,7 posto. Cijene nafte pale su u ponedjeljak oko 4 posto, spustivši se ponovno na najniže razine u pet godina. Na londonskom je tržištu cijena barela zaronila duboko ispod 66 dolara, dok je na američkom tržištu terminska cijena 'crnog zlata' pala na 62,35 dolara.

 

Posljedica je to povećane ponude, dok potražnja za naftom pada zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava. Ulagače su, naime, jučer uznemirile slabe vijesti iz azijskih divova – Kine i Japana.

 

Japan je u dubljoj recesiji nego što se procjenjivalo, jer je tamošnje gospodarstvo u trećem tromjesečju palo 1,9 posto na godišnjoj razini, a ne 1,6 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

 

Iz Kine su, pak, stigli podaci da je u studenom izvoz porastao svega 4,7 posto, dok je uvoz potonuo 6,7 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od financijske krize 2008. godine, a posljedica je slabosti domaće potražnje.

 

Među najvećim se gubitnicama jučer našla dionica McDonald'sa, s padom cijene za gotovo 4 posto, nakon što je taj lanac restorana brze hrane izvijestio o većem nego što se očekivalo padu prodaje u studenom. Pale su i cijene nekoliko dionica koje su ove godine među najvećim dobitnicama, primjerice Applea, što se objašnjava dobitonosnom prodajom pred kraj godine. „Tržište je ove godine snažno poraslo, dosegnuvši najviše razine u povijesti. S&P 500 u plusu je 11,5 posto od početka godine, pa je za očekivati da će tržište uzeti predah. Vidjet ćemo koliko će dugo predah potrajati“, kaže Uri Landesman, predsjednik u tvrtki Platinum Partners.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE skliznuo je 1,05 posto, na 6.672 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,72 posto, na 10.014 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.375 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, nasdaq, wall street, svjetske burze