Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze pod pritiskom, zbog pada cijena nafte i sirovina

Kako je ponuda veća od potražnje, cijena nafte pala je u ponedjeljak više od 4 posto, a jutros je dodatno skliznula na najniže razine u pet godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, a pod najvećim su pritiskom energetski i rudarski sektor zbog pada cijena nafte i sirovina.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,3 i 1,4 posto. U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, zaronivši na najnižu razinu u sedam tjedana. Posljednjih dana nema dobrih vijesti koje bi podržale tržište. Najveća svjetska gospodarstva, poput kineskog i japanskog, slabe, što znači da slabi i potražnja za sirovinama i naftom.

 

Kako je ponuda veća od potražnje, cijena nafte pala je u ponedjeljak više od 4 posto, a jutros je dodatno skliznula na najniže razine u pet godina, ispod 66 dolara po barelu. Iz kuvajtske naftne kompanije poručili su da očekuju kretanje cijene nafte oko 65 dolara u idućih šest do sedam mjeseci dok se globalno gospodarstvo ne počne oporavljati ili OPEC smanji proizvodnju. Osim nafte, pod pritiskom su i cijene sirovina zbog slabosti potražnje, pa su pale i cijene dionice rudarskih kompanija.

 

Loše ne azijska tržišta utječe i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo 0,7 posto, što je njegov najveći dnevni pad od 22. listopada. „Tržište je ove godine snažno poraslo, dosegnuvši najviše razine u povijesti. S&P 500 u plusu je 11,5 posto od početka godine, pa je za očekivati da će tržište uzeti predah. Vidjet ćemo koliko će dugo predah potrajati“, kaže Uri Landesman, predsjednik u tvrtki Platinum Partners.

 

Pred kraj godine cijene dionica obično rastu jer fond menadžeri uljepšavaju portfelje, pa kupuju dionice koje su te godine zabilježile najveći rast, a prodaju one s najslabijim izvedbom. Posljednjih dana tržište podržava i uvjerenje ulagača da će središnje banke u Kini, Japanu i eurozoni dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknule rast uspavanog gospodarstva. A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio, nakon dva dana snažnog rasta. Jutros se njegov tečaj kreće oko 120,10 jena, dok je jučer u jednom trenutku dosegnuo 121,86 jena, najvišu razinu od polovice 2007. godine.

 

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,2285 na 1,2325 dolara, odmaknuvši se od 1,2252 dolara, najniže razine od kolovoza 2012. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, wall street, azijske burze, tokyo, cijene dinica, cijena nafte