Tvrtke

NEZADOVOLJSTVO: VIDEO Radnici Imunološkog prosvjedovali i razgovarali s HZZO-om

Za isplatu svih plaća potrebno 6 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus

Radnici Imunološkog zavoda prosvjedovali su u utorak zbog neisplate triju zaostalih plaća ispred Direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), nakon čega su njihovo izaslanstvo primili čelnici HZZO-a kako bi pokušali dogovoriti rješenje.

V. d. ravnateljice HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec istaknula je da HZZO, koji posjeduje više od 45 posto dionica Imunološkog zavoda, ulaže maksimalne napore kako bi se problem riješio što prije na dobrobit osiguranika, građana i radnika Zavoda.

Imunološki zavod je strateška firma zbog proizvodnje cjepiva i krvnih pripravaka, te je HZZO, nakon što je 14. studenog dobio dozvolu, počeo prodavati te proizvode bolnicama u okviru Zakona o javnoj nabavi.

Za kupnju je odobreno 8,7 milijuna kuna iznad bolničkih limita, a bolnice su do danas naručile proizvode za 4 milijuna kuna. Do sada je uplaćeno oko 2,3 milijuna kuna, a do kraja tjedna očekuje se uplata razlike do 4 milijuna kuna.

Za isplatu svih plaća potrebno 6 milijuna kuna

Razgovarat ćemo s vodstvima ostalih bolnica da otkupe ostatak proizvoda Imunološkog zavoda, do nekih 6 milijuna kuna, što bi omogućilo isplatu sviju zaostalih plaća, najavila je Prenđa Trupec.

Nadamo se da će Imunološki uskoro dobiti privremenu dozvolu za proizvodnju, jer su učinili značajne pomake na proizvodnim pogonima, što bi im omogućilo normalan rad, kao i da će krenuti u odabir strateškog partnera, dodala je.

Budućnost Imunološkog može se riješiti i kroz izgradnju novih pogona, za što su potrebne dvije godine. Vjerujem da će se kroz to vrijeme problem dugoročno riješiti u suradnji HZZO-a, Državnog ureda za upravljanje imovinom (DUUDI) i Ministarstva gospodarstva, istaknula je Prenđa Trupec.

Na upit o uvjetima za strateškog partnera, rekla je da će morati štititi strateški interes i samodostatnost tvrtke, a državi mora ostati vlasništvo 25 posto plus jedne dionice kako bi i dalje mogla utjecati na upravljanje Zavodom.

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec pozvala je ravnatelje bolnica da u što kraćem roku naruče i plate proizvode Imunološkog zavoda koji su im potrebni, kako bi im omogućili isplatu plaća.

Može doći do definitivnog gašenja Imunološkog

Upozorila je na realnu opasnost da radnici odu iz Zavoda jer ne mogu živjeti bez plaća. U tom slučaju može doći u pitanje daljnja proizvodnja i uslijediti definitivno gašenje Zavoda, što bi bilo vrlo teško ponovno pokrenuti.

Na upit o budućim koracima kaže kako je o tome sada teško govoriti, no radnici očekuju isplatu barem dvije od tri zaostale plaće, što ovisi o dinamici uplata bolnica za kupljene proizvode.

Pozvat ćemo HALMED u inspekciju kako bismo dobili privremenu dozvolu, što bi nam omogućilo svjetliju budućnost i pokretanje proizvodnje. Ne dobijemo li dozvolu bojim se da će se Imunološki morati ugasiti, jer nećemo moći dugoročno opstati, rekla je Jagarinec.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izrazio je nadu da u Hrvatskoj napokon više neće biti vijest da su radnici dobili plaću, nego da su tvrtke ugovorile novi posao i zapošljavaju ljude, a gospodarstvo nam raste.

Očekujemo da nadležne institucije učine sve da radnici dobiju zaostale plaće te da, bilo kroz dokapitalizaciju ili u okviru postojećeg vlasništva, imamo domaće cjepivo i krvne pripravke. Nećemo valjda svoje zdravlje staviti na tržište i uvoziti krv i cjepiva, ističe Novosel.

Prosvjed je organizirao Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske, koji od 20. listopada svakodnevno organizira jednosatne štrajkove zbog neisplate plaća.

Radnicima su u ponedjeljak isplaćene plaće za kolovoz, nakon što su namirena dugovanja za poreze i doprinose za ukupno četiri plaće, od kojih za tri još čekaju isplatu.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, imunološki zavod, prosvjed