Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze pale drugi dan zaredom, zbog novog pada cijena nafte

U Šangaju su cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih oštrih gubitaka, jer ulagači vjeruju da će vlasti uvesti nove poticajne mjere.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, zbog novog pada cijena nafte, slabih gospodarskih vijesti iz Kine i Japana, te političke nesigurnosti u Grčkoj.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,0 posto. U Singapuru i Šangaju blago su porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, zaronivši na najnižu razinu u sedam tjedana. Azijske ulagače nije uspio umiriti samo blagi pad cijena dionica na Wall Streetu u jučerašnjem trgovanju, jer se to ponajviše temeljilo na oporavku energetskog sektora, nakon rasta cijena nafte za 1 posto.

 

Međutim, cijene nafte ponovno su u silaznoj putanji. Jutros su na londonskom tržištu opet pale ispod 66 dolara po barelu, premda su se zadržale iznad najniže razine u pet godina od 65,29 dolara.

 

Posljedica je to podatka da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna porasle za 4,4 milijuna barela, dok su analitičari očekivali pad zaliha. Terminska cijena nafte na američkom tržištu skliznula je za 1,4 posto, na 62,96 dolara po barelu. Cijene nafte padaju zbog prevelike ponude u odnosu na potražnju, koja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. A na slabljenje kineskog gospodarstva ukazuje i jutros objavljen podatak o padu inflacije u studenom na svega 1,4 posto, najnižu razinu u pet godina.

 

Ipak, u Šangaju su cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih oštrih gubitaka, jer ulagači vjeruju da će vlasti uvesti nove poticajne mjere, nakon što je nedavno kineska središnja banka smanjila kamate po prvi puta nakon više od dvije godine.

 

U Tokiju su, pak, cijene dionica oštro pale, nakon izvješća da menadžeri u velikim japanskim kompanijama očekuju dodatno pogoršanje poslovnih uvjeta u tekućem tromjesečju, nakon što su podaci za treći kvartal pokazali da je Japan u dubljoj recesiji nego što se procjenjivalo. "Euforija na tržištu, izazvana nedavnim vijestima o odgodi povećanja poreza i prijevremenim parlamentarnim izborima koji bi trebali učvrstiti pozicije premijera Sinzo Abea, naglo je splasnula, pa je pala i sklonost ulagača prema riziku", kaže Hiroyuki Nakai, strateg u Tokai Tokyo Research Center.

 

Loše na tržište utječe i mogućnost nove krize u Grčkoj, nakon što je tamošnja vlada u utorak iznenada odlučila da će se predsjednički izbori održati 17. prosinca, dva mjeseca ranije nego što se planiralo. U Grčkoj parlament bira predsjednika države, a ako to ne uspije, mora biti raspušten, što bi vodilo u prijevremene parlamentarne izbore. A to bi moglo dodatno pogoršati ionako lošu situaciju u Grčkoj u kojoj se gotovo neprestano prosvjeduje protiv vladine politike štednje. Zbog toga su jučer cijene dionica na burzi u Ateni potonule više od 12 posto, a oštro je pala i većina drugih europskih burzovnih indeksa, dok su se grčke obveznice našle pod snažnim pritiskom.

 

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom drugi dan zaredom, nakon što je tjednima njegov tečaj snažno rastao. Analitičari kažu da su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju američke valute, nakon što je iz Feda poručeno da neće žuriti s povećanjem kamata.

 

Dolar su, naime, tjednima podržavale špekulacije da bi američka središnja banka, zahvaljujući snažnom rastu najvećeg svjetskog gospodarstva, mogla povećati ključne kamate prije nego što se očekivalo.

 

No, te su špekulacije posljednjih dana splasnule, pa je jutros tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 120,10 na 118,80 jena. Još u ponedjeljak dosegnuo je 121,86 jena, najvišu razinu u više od sedam godina. Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,2325 na 1,2390 dolara, odmaknuvši se od 1,2247 dolara, najniže razine od kolovoza 2012. godine, na koju je zaronila u ponedjeljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, dollar, šangajska burza, japan, kina, cijene dionica