Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se trgovanje bez većih oscilacija

Na inozemnim burzama trgovanje je vrlo nervozno, a cijene dionica, zlata, i nafte vrlo volatilne. To se obično događa u prosincu zbog špekulativne trgovine.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje letargično trgovanje i stagnacija Crobexa, kao i dan ranije, jer i dalje nema poslovnih vijesti koje bi razbudile investitore.

 

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks u utorak je oslabio 0,19 posto, na 1.758 bodova, zabilježivši minus drugi dan zaredom. To je njegova nova najniža razina od 9. lipnja kada je na zatvaranju iznosio 1.739 bodova. Istodobno je Crobex10 porastao za 0,38 posto, na 1.013 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 9,2 milijuna kuna, što je milijun kuna više nego u ponedjeljak. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,30 posto, na 155,05 kuna.

 

Milijunski promet, 1,2 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Varteksa, čija je cijena potonula za 3,53 posto, na 24,07 kuna, čime se svrstala među veće gubitnice. Po prometu slijedi dionica Leda s 898 tisuća kuna i rastom cijene za 0,62 posto, na 8.150 kuna. Uz promet od 826 tisuća kuna, dionici HUP-a Zagreb cijena je snižena za 1,09 posto, na 1.681,40 kuna.

 

Najveća gubitnica bila je dionica Uljanik plovidbe, s padom cijene za 5,56 posto, a najveća dobitnica dionica Ine, sa skokom cijene za 4,23 posto.

 

"Ponajviše zahvaljujući rastu cijene dionice dionice Ine, Crobex10 jučer je uspio ojačati, dok je Crobex ponovno oslabio, drugi dan zaredom. Promet se stabilizirao na 7 do 9 milijuna kuna dnevno, no to je prilično nisko, s obzirom da je posljednji mjesec u godini kada je trgovanje obično intenzivnije, prije svega zbog uljepšavanja investicijskih portfelja. Ipak, očekujem da će se u jednom trenutku do kraja godine na domaćem tržištu intenzivirati promet", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

 

Danas Rinkovec očekuje nastavak letargičnog trgovanja, jer nema važnijih poslovnih vijesti. A na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks pali drugi dan zaredom, no manje nego u ponedjeljak, jer se cijena nafte stabilizirala, pa su porasle porasle cijene dionica energetskih kompanija. Dow Jones oslabio je 0,29 posto, na 17.801 bod, a S&P 500 indeks 0,02 posto, na 2.059 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,54 posto, na 4.766 bodova. Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, zbog novog pada cijena nafte, slabih gospodarskih vijesti iz Kine i Japana, te političke nesigurnosti u Grčkoj.

 

"Na inozemnim burzama trgovanje je vrlo nervozno, a cijene dionica, zlata, i nafte vrlo volatilne. To se obično događa u prosincu zbog špekulativne trgovine", zaključuje Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, crobexi, burza, cijene dionica