Zagreb

PROSVJED BRANITELJA: Đuro Glogoški: Kad sljedeći put dođemo na Markov trg tada će netko s njega morati otići

'Odluku kada ćemo ići na Markov trg neće donositi oni već samo mi, hrvatski branitelji i građani Hrvatske.'

Piše: Branko Čović
Na skupu je pročitana poruka hrvatskim braniteljima u kojoj stoji da se u Hrvatskoj godišnje zabilježi između 800 i 1000 samoubojstava, od čega 100 do 120 počine hrvatski branitelji.

Predsjednik udruge 100-postotnih Hrvatski ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški poručio je danas na prosvjedu pod nazivom "Jedan križ za jedan život" da su "branitelji stvarali hrvatsku državu i ako treba, mijenjat će ne samo odnos prema Domovinskom ratu i braniteljima već i one koji odlučuju o tim ljudima, one koji su trebali biti sposobni a ne podobni".

 

Ovim skupom želimo upozoriti institucije države na problem suicida među hrvatskim braniteljima. Oni koji su tim institucijama na čelu odgovorni su za svaki suicid. Neprihvatljivo je da je točan broj suicida 2014. još uvijek nepoznat, kazao je Glogoški.Oni koji su stvarali hrvatsku državu i mijenjat će je, dodao je na skupu pred oko 3000 prosvjednika, od kojih su većina pješice došli od Ministarstva branitelja gdje od 20. listopada traže smjenu resornog ministra Predraga Matića i suradnika.

 

Glogoški je rekao da se mnogi pitaju zašto su branitelji na ulici i odgovorio da je to zbog odnosa institucija a prije svega ljudi koji su na čelu tih institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu.  Hrvatski branitelji mijenjat će one koji nemaju hrabrosti smijeniti ljude koji ne rade i nesposobni su i koji čuvaju fotelje, istaknuo je te dodao kako su Saboru uputili svoje zahjteve koji i dalje stoje.

 

"Pokrenulo se nešto u Hrvatskom saboru, ali želimo odavde uputiti poruku i to moraju shvatiti da nije veliki korak od Trga Bana Jelačića do Trga svetog Marka". Na povike "idemo odmah" i "idemo, idemo", Glogoški je rekao da moli sve one koji im daju potporu da im prepuste da donesu odluku. "Da, idemo ali kada budemo išli netko će morati otići", dodao je što je izazvalo veliko oduševljenje prosvjednika. "Odluku kada ćemo ići neće donositi oni već samo mi, hrvatski branitelji i građani Hrvatske", dodao je.

 

Glogoški je također optužio vlast da njihova djeca su nakon školovanja moraju napustiti školovanje. "Jesmo li zato mnogi davali živote i dijelove tijela da naša djeca nemaju budućnost u svojoj domovini. Koliko još hrvatskih branitelja i građana treba dati svoj život da bi imali ono što smo željeli, a to je budućnost za sve", upitao se. Nisu samo u pitanju hrvatski branitelji, već su i mnogi drugi izvršili suicid - i oni koji nemaju izlaza i kada nemaju što jesti dižu ruke na sebe", podsjetio je Glogoški.

 

Podsjetio je na sadašnje stanje u Imunološkom zavodu, INA-i, RIZ-a,  i drugim poduzećima upitavši se jesu li se zato borili i davali sve za Hrvatsku pa i djelove tijela.

 

Na skupu je pročitana poruka hrvatskim braniteljima u kojoj stoji da se u Hrvatskoj godišnje zabilježi između 800 i 1000 samoubojstava, od čega 100 do 120 počine hrvatski branitelji. Od 1990. do lipnja 1996. godine samoubojstvo su počinila 266 hrvatska branitelja, do 2005. godine bilo je ukupno 1632 samoubojstava hrvatskih branitelja. Prosječna životna dob branitelja samoubojice je 38 godina, pri čemu je najmlađi branitelj počinio suicid u dobi od 18 godina (to se dogodilo 1994.).

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, branitelji