Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze pale treći dan zaredom, jer je ulagače obeshrabrio pad cijena nafte

Ova nervoza na tržištima pokazuje da su cijene dionica dosegnule trenutačni vrhunac, što najavljuje njihovo klizanje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, jer je ulagače obeshrabrio pad cijena nafte i burzovnih indeksa na Wall Streetu.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 1,4 posto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto, oslabivši treći dan zaredom. Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto, što je njihov najveći dnevni pad od polovice listopada. Nakon sedam tjedana neprestanog rasta i dosezanja rekordnih razina, u posljednja tri dana S&P 500 indeks potonuo je 2,4 posto.

 

To je ponajviše posljedica pada cijena nafte, zbog čega se energetski sektor nalazi pod snažnim pritiskom. Jučer je cijena nafte na londonskom tržištu potonula na novu najnižu razinu u pet godina od 63,56 dolara po barelu, nakon što je Saudijska Arabija poručila da ne kani smanjiti proizvodnju, a OPEC smanjio procjenu potražnje za naftom u 2015. godini na najnižu razinu u više od deset godina.

 

Jutros je, pak, cijena nafte u Londonu porasla 0,8 posto, na 64,75 dolara po barelu. No, to nije umirilo ulagače jer niske razine cijena nafte ukazuju na slabljenje potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, kao što su Kina i eurozona, dok je Japan u recesiji. I dok tržišta podržava nada ulagača u nove poticajne mjere tamošnjih središnjih banaka, postavlja se pitanje koliko će potrajati slabost potražnje dok popustljiva monetarna politika ne dade rezultate. A to otvara pitanje održivosti cijena dionica na sadašnjim razinama.

 

"Ova nervoza na tržištima pokazuje da su cijene dionica dosegnule trenutačni vrhunac, što najavljuje njihovo klizanje", navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

 

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju američke valute, nakon što je tjednima snažno rasla na krilima špekulacije da bi američka središnja banka, zahvaljujući snažnom rastu najvećeg svjetskog gospodarstva, mogla povećati ključne kamate prije nego što se očekivalo.

 

No, te su špekulacije splasnule, pa je jutros tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 118,80 na 118,15 jena. U jednom je trenutku zaronio na samo 117,45 jena, dok je još u ponedjeljak iznosio 121,86 jena, što je bila njegova najviša razina u više od sedam godina. Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura porasla na 1,2450 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2390 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, tokyo, nikkein index