Hrvatska

U IME OBITELJI: Željka Markić: Bauk treba dati ostavku, za svaki referendum dosad tražio je pogrešan broj potpisa

'Ministar Arsen Bauk nije znao protumačiti Ustav.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
"Nastavit ćemo postavljati isto pitanje, a to je što je s pola milijuna birača za koje nam je jučer ministar Bauk, kad je vjerojatno čuo da se održava sjednica Ustavnog suda protumačio da doista tih pola milijuna na neki način nisu birači u Hrvatskoj", rekla je Markić na konferenciji za novinare.

Čelnica inicijative "U ime obitelji" Željka Markić ustvrdila je u četvrtak da je odluka Ustavnog suda pokazala da nije vjerodostojna tvrdnja ministra uprave Arsena Bauka o tome da se deset posto potpisa za raspisivanje referenduma računa na temelju broja birača u Hrvatskoj i izvan Hrvatske pa je od vlade očekuju njegovu smjenu.

Odluka je, smatra Markić, pokazala i da Bauk nije znao protumačiti Ustav, on je tražio od ove i drugih inicijativa da za raspisivanje referenduma svaki puta prikupe najmanje 450.000 potpisa. "Smatramo da je ova njegova nevjerodostojnost i nestručnost dovoljan razlog da zatražimo njegovu ostavku ili smjenu kako god u vladi smatraju da je zgodnije", kazala je Markić.

Tražit će da se utvrdi točan broj birača i da se iz njega izračuna deset posto jer, kazala je Markić, imaju veliku obvezu prema tisućama volontera i 380.000 ljudi koji su dali potpis za promjene izbornog sustava.

"Nastavit ćemo postavljati isto pitanje, a to je što je s pola milijuna birača za koje nam je jučer ministar Bauk, kad je vjerojatno čuo da se održava sjednica Ustavnog suda protumačio da doista tih pola milijuna na neki način nisu birači u Hrvatskoj", rekla je Markić na konferenciji za novinare.

Upitana smatra li porazom što referenduma prema odluci Ustavnog suda neće biti, Markić je rekla da su očekivali da ćemo političku situaciju u Hrvatskoj i način odabira mijenjati ako tako birači odluče na referendumu, a da se dogodilo da oni već sad mijenjamo političku situaciju u Hrvatskoj.

"Zahvaljujući ovoj inicijativi pokazali smo da u Hrvatskoj ne znamo točan broj birača samo tri tjedna prije predsjedničkih izbora", kazala je Markić, dodavši da se nada da će referenduma biti. Zadovoljni su kaže jer smatraju da su otvorili ne samo probleme vezane za izborni inžinjering nego i da su ukazali na probleme vezane za broj birača u Hrvatskoj.

U inicijativi smatraju da odluka Ustavnog suda otvara niz pitanja, a jedno od njih je i kako je to moguće da otprilike 260.000 građana ima osobnu iskaznicu s prebivalištem u Hrvatskoj a faktički ne žive ovdje. Pitaju također što je s 240.000 punoljetnih osoba za koje Bauk tvrdi da ulaze u evidenciju birača od četiri milijuna koji nemaju važeću osobno iskaznicu.

Član pravnog tima inicijative Krešimir Planinić rekao je da je odluka Ustavnog suda pokazala dvije pozitivne stvari, a to je da je konačno utvrđeno da se deset posto kod prikupljanja potpisa računa od broja birača u Hrvatskoj, što su oni tvrdili od početka i da se potpisi prikupljaju u Hrvatskoj, što je suprotno tvrdnjama predstavnika saborskog Odbora za ustav i ministra uprave.

Pogrešno je, kaže, da se deset posto temelji na neažurnoj evidenciji. Tvrdi da je deset posto izračunato na temelju nestvarnog broja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum, ustavni sud, arsen bauk, u ime obitelji, željka markić