Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze i dolar ipak ojačali, cijena nafte i dalje pada

Ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, jer je ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji porasle oko 0,4 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Šangaju i Australiji oslabili su, pak, oko 0,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,2 posto, no u odnosu na početak tjedna na gubitku je oko 2 posto. Prvi rast tog indeksa, nakon tri dana pada, zahvaljuje se nadi ulagača da se Wall Street stabilizirao. Nakon što je u prva tri dana ovoga tjedna S&P 500 indeks potonuo 2,4 posto, u četvrtak je porastao 0,45 posto.

 

To se zahvaljuje podatku da je promet u trgovini na malo u studenom u SAD-u porastao 0,6 posto, dok su analitičari očekivali rast od 0,4 posto. U odnosu na isti lanjski mjesec, maloprodaja je porasla 4,4 posto, što je njezin najveći skok od početka 2012. godine.

 

To je podržalo nade ulagača da će ovogodišnja sezona blagdanske potrošnje biti bolja od lanjske. "Povećana potrošnja u SAD-u velik je poticaj za japanske izvoznike", kaže Masayuki Otani, analitičar u tvrtki Securities Japan, objašnjavajući zašto je tokijski Nikkei indeks jutros skočio više od 1 posto.

 

Rast potrošnje u SAD-u zahvaljuje se, među ostalim, padu cijena nafte zbog čega Amerikancima ostaje više novca za kupnju drugih proizvoda.

 

Cijene su nafte, pak, i dalje pod pritiskom zbog prevelike ponude u odnosu na potražnju koja slabi zajedno s usporavanjem rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Od početka tjedna cijene nafte pale su oko 8 posto.

 

Na londonskom se tržištu jutros cijena 'crnog zlata' kreće oko 63,40 dolara po barelu, nakon što je jučer zaronila na 63 dolara, najnižu razinu od srpnja 2009. godine.

 

Terminska cijena nafte na američkom tržištu i dalje je, pak, pod pritiskom, nakon što je jučer, po prvi puta nakon pet i pol godina, potonula ispod 60 dolara. A na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon tri dana pada, jer su mu podršku pružili bolji nego što se očekivalo podaci o maloprodaji i tržištu rada u SAD-u. Jutros se tečaj dolara kreće oko 118,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 118,15 jena. Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2450 na 1,2390 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokiyo, jen, dollar, nikkein indeks, azijske burze, topix