Svijet

INFORMACIJE: Bivši obavještajac: CIA-inih zatočenika možda ima i u Rumunjskoj

'Ovdje je bio centar koji su Amerikanci vodili od početka, a rumunjsku stranu nije zanimalo što Amerikanci rade jer smo im htjeli pokazati da nam mogu vjerovati.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši ravnatelj rumunjske vanjske obavještajne službe (SIE) Ioan Talpes nije isključio mogućnost da u CIA-inu "tranzitnom centru" u Rumunjskoj ima zatočenika, rekavši da Bukurešt nije bio upoznat s djelatnošću Amerikanaca u tom centru.

"Ovdje je bio centar koji su Amerikanci vodili od početka, a rumunjsku stranu nije zanimalo što Amerikanci rade jer smo im htjeli pokazati da nam mogu vjerovati", rekao je Talpes u razgovoru za dnevni list Adevarul.

"Možda je bio jedan do dva centra. Ako ih je bilo, u jedan su najvjerojatnije dovođeni zatočenici. Ono što je sigurnost jest da nismo bili obaviješteni o prisutnosti zatočenika", istaknuo je Talpes, savjetnik za sigurnost bivšeg predsjednika Iona Iliescua od 2000. do 2004.

Po njegovim riječima, nakon 11. rujna 2001., kada je Bukurešt htio dobiti pristupnicu za ulazak u NATO, Rumunjska i Sjedinjene Države su pregovarale o "centrima za organiziranje pomoći CIA-i koja bi Rumunji stavili na raspolaganje predstavnicima CIA-e kako bi potonji mogli organizirati djelatnost koju su kanili obaviti na teritoriju druge zemlje".

"Ti se centri od samog početka nisu nazivali zatvori. Bila je riječ o tranzitnim centrima", rekao je.

Po izvješću američkog Senata o grubim metodama ispitivanja osumnjičenih boraca Al Kaide nakon 11. rujna, ukupno je 119 osoba uhićeno i zatočeno na takozvanim "crnim mjestima" u zemljama čija imena nisu objavljena, ali se pretpostavlja da je riječ o Tajlandu, Afganistanu, Rumunjskoj, Poljskoj i Litvi.

Rumunjska nikada nije priznala postojanje navodnih CIA-inih tajnih zatvora na svom teritoriju.

Iliescu je ovog tjedna rekao da "ne zna ništa" o tome, a premijer Victor Ponta je kazao da na sva pitanja u vezi s time mora odgovoriti ministarstvo vanjskih poslova.

Na upit AFP-a ministarstvo nije htjelo komentirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUMUNJSKA, SAD, ZATVOR, CIA