Hrvatska

RAVNOPRAVNOST: Milan Kujundžić protiv trećeg hrvatskog entiteta u BiH

Svi narodi trebaju imati suverenitet u cijeloj BiH, a to ne smije biti zatvaranje u nekakve entitete u kojima jedni druge nadglasavaju.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski predsjednički kandidat Milan Kujundžić usprotivio se u nedjelju u Mostaru uspostavi trećeg, hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini te je predložio da se BiH preustroji po belgijskom ili švicarskom modelu s punom jednakopravnošću triju naroda i priključi Europskoj uniji.

 

"Ovdje postoje u nacionalnome smislu tri entiteta, ali se zlorabi s time da se BiH pocijepa u tri male države. Tri male državice nisu sigurno rješenje. To je zapravo korijen zla i nestanka BiH. To je sjeme novih razdora", rekao je Kujundžić u izjavi novinarima.

 

On je prethodno u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavio svoj program Nove Hrvatske u kojemu se osvrnuo i na trenutačni položaj Hrvata koji su majorizirani u BiH.

 

"Svi narodi trebaju imati suverenitet u cijeloj BiH, a to ne smije biti zatvaranje u nekakve entitete u kojima jedni druge nadglasavaju. To znači osigurati ravnopravnost naroda neovisno o njihovoj brojnosti", rekao je Kujundžić.

 

Pojasnio je da se BiH treba što prije uključiti u Europsku uniju te je opetovao da će prvi predsjednički posjet nakon što dođe na Pantovčak, biti Bosni i Hercegovini čiju je stabilnost ocijenio ključnom i za stabilnu Hrvatsku.

 

Kritizirao je vlasti u Hrvatskoj da nisu ništa napravile za Hrvate u BiH dodajući da su zabavljeni samo vlastitim interesima.

 

"Nisu radili ništa, niti je to njih briga. Dakle, to su ljudi koji su zabavljeni svojim hedonizmom, osobnim interesima i ispunjenju obveza prema onima koji su ih doveli na vlast", rekao je Kujundžić.

 

Tijekom dana Kujundžić je posjetio Međugorje, a u Mostaru obišao i kliničku bolnicu. U popodnevnim satima će u Širokom Brijegu, Grudama, Posušju i Tomislavgradu razgovarati s građanima, te će posjetiti širokobriješki franjevački samostan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, bih, mostar, MIlan kujundžić