Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze i dalje pod pritiskom pada cijena nafte

Ulagače je zabrinuo i pad aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u prosincu po prvi puta nakon sedam mjeseci.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Zbog daljnjeg pada cijena nafte, slabih gospodarskih pokazatelja iz Kine i pada indeksa na Wall Streetu, azijske su burze i u utorak pod snažnim pritiskom.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2 posto, a cijene su dionica pale i na gotovo svim ostalim azijskim tržištima, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, zaronivši na novu najnižu razinu od ožujka. Loše raspoloženje azijskih ulagača posljedica je daljnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak. Premda su već prošloga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks izgubili više od 3,5 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak u više od dvije i pol godine, i jučer su pali više od 0,5 posto.

 

Ne uspijevaju se stabilizirati ni cijene nafte, pa se i dalje kreću na najnižim razinama u pet i pol godina. Ulagače je zabrinuo i pad aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u prosincu po prvi puta nakon sedam mjeseci, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

 

Negativno na tržište utječe i sve lošija situacija u ruskom gospodarstvu, koje je pod pritiskom zbog pada cijena nafte. U ponedjeljak je tamošnja središnja banka povećala kamatne stope s 10,5 na 17 posto kako bi zaustavila pad tečaja rublja koji se prema dolaru kreće na najnižim razinama u povijesti. Zbog svega toga splasnula je sklonost prema rizičnijim ulaganjima, dok raste privlačnost investicija koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena. Zbog toga je na valutnim tržištima ojačao japanski jen, pa je tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 118,60 na 117,80 jena, nedaleko najniže razine u dva tjedna od 117,44 jena.

 

U odnosu pak na europsku valutu, dolar je gotovo nepromijenjen, pa se cijena eura kreće oko 1,2450 dolara, kao i jučer u ovo doba. Analitičari očekuju stabilizaciju dolara jer se u utorak i srijedu održava posljednja ovogodišnja sjednica američke središnje banke, a očekuje se da će čelnici Feda oprezno poručiti da se bliži kraj razdoblju jeftinog novca.

 

Zbog snažnog rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, neki analitičari, naime, vjeruju da će Fed zauzeti čvršći stav po pitanju monetarne politike i signalizirati da se u 2015. godini može očekivati povećanje ključnih kamatnih stopa. Drugi, pak, smatraju da bi Fed mogao poručiti da neće žuriti s povećanjem kamata zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

šangajska burza, nikkein index, azijske burze, fed, cijena nafte