Svijet

ISLAMISTIČKI POKRET: Boko Haram oteo 185 osoba; Lokalna milicija, sve su to žene i djeca

Izvor lokalne milicije na sjeveroistoku Nigerije rekao je da su islamisti svoje taoce ukrcali u kamione i odveli u šumu u Sambisi, jedno od svojih uporišta..

Piše: PolitikaPlus/hina

Najmanje 185 osoba oteo je u nedjelju teroristički islamistički pokret Boko Haram u selu Gumsuri na sjeveroistoku Nigerije, dok je na sjeveru države Kamerun izgubio 116 svojih boraca koje je ubila regularna vojska, prenose agencije u četvrtak.

 

Izvor lokalne milicije na sjeveroistoku Nigerije rekao je da su islamisti svoje taoce ukrcali u kamione i odveli u šumu u Sambisi, jedno od svojih uporišta, prenosi AFP. Usman Kakani, zapovjednik pokrajinske milicije izjavio je da je oteta 191 osoba i da su to sve žene i djeca, dodaje francuska agencija. U susjednoj državi Kamerun, ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak da su vojnici ubili 116 pripadnika Boko Harama na području dalekog sjevera. Vojska i teroristi sukobili su se u gradiću Am'chide blizu granice s nigerijskom državom Borno, za koju se zna da je uporište Boko Harama, prenosi njemačka agencija dpa.

 

U akciji su ubijena dvojica kamerunskih vojnika, rekao je vojni glasnogovornik Didier Badjeck. Predsjednik Kameruna Paul Biya poslao je više od tisuću vojnika i specijalaca na daleki sjever ove godine da zaustave ubacivanje članova Boko Harama iz susjedne Nigerije. Lokalno stanovništvo navodi da islamisti otimaju mlade Kamerunce i pretvaraju ih u svoje borce. Od travnja Nigerija proživljava pravu eksploziju nasilja koje čini Boko Haram spektakularnim napadima i otmicama. U pet proteklih godina sukobi između te terorističke pobunjeničke skupine i snaga reda odnijeli su više od 13.000 života i raselili 1,5 milijuna ljudi, uglavnom na sjeveroistoku.

 

Iako je medijski manje praćen od svoje srodne skupine Islamske države, koja želi stvoriti kalifat na području Sirije i Iraka, Boko Haram sanja o kalifatu u Nigeriji. Otkako je nigerijska vojska 2009. javno smaknula utemeljitelja Boko Harama Muhameda Jusufa, njegov nasljednik Abubakar Shekau pokrenuo je kampanju straha napadajući vojno osoblje, vjerske vođe, učenike i studente, džamije i tržnice. Najspektakularnija je otmica 276 učenica u Chiboku u državi Borno. Vođa Boko Harama objavio je da su one robinje i da će ih udati. Pobjeći je uspjelo 57 djevojčica, a 219 se smatra nestalima. Boko Haram tvrdi da su sve preobraćene na islam i udane.

 

U napadima Boko Harama uvijek je veliki broj žrtava - u napadu na selo Gamboru Ngala 5. svibnja ubijeno je 300 ljudi, a između 400 i 500 mrtvih bilo je 3. lipnja kada su sravnili sa zemljom četiri sela u državi Borno. Boko Haram isključuje bilo kakve pregovore s vladom o prekidu vatre, no vlada je u listopadu objavila da je zaključila primirje. Nasilje, međutim, nije prestalo. U studenome je Boko Haram objavio da je uspostavio kalifat na sjeveroistoku zemlje, gdje je pokorio više od dvadesetak mjesta u državama Borno, Adamawa i Yobe.

 

Samoubojica prerušen u studenta ubio je 10. studenoga 58 osoba u Potiskumu (država Yobe), a u napadu na veliku džamiju u gradu Kano 28. studenoga ubijeno je najmanje 120 ljudi, a 270 je bilo ranjenih. Više od 150 osoba, od kojih 44 pripadnika sigurnosnih snaga, ubijeno je u napadu na Damaturu 1. prosinca. U napadu u nedjelju oteto je 185 osoba, a ubijene su 32, prema izvorima lokalne milicije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kamerum, taoci, žene djeca, boko haram