Hrvatska

PAD: Hrvatska među tri zemlje EU-a s nižim troškovima rada po satu od prošle godine

U razdoblju od srpnja do rujna troškovi smanjeni za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Piše: p/h

Hrvatska se u trećem tromjesečju našla među tri zemlje Europske unije u kojima su troškovi rada po satu smanjeni u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su u EU u cjelini ponovo porasli, pokazuju najnovije procjene europskog statističkog ureda.

 

U razdoblju od srpnja do rujna troškovi rada po satu smanjeni su u Hrvatskoj za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izračunali su u Eurostatu. U prethodnom su tromjesečju porasli 0,4 posto. Pad troškova rada u promatranom razdoblju zabilježili su još Cipar, za 2,8 posto, i Irska, za 0,8 posto. Najveći skok troškova rada po satu zabilježila je u trećem tromjesečju Estonija, za 6,3 posto. Slijedi Slovačka sa skokom troškova rada za 5,7 posto. U EU u cjelini sezonski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u trećem tromjesečju 1,4 posto u odnosu na isto lanjskom razdoblje, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca.

 

Troškovi plaća također su u razdoblju od srpnja do rujna povećani 1,4 posto na razini EU-a dok su doprinosi uvećani 1,5 posto. U prethodnom su tromjesečju i troškovi plaća i doprinosi porasli 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

 

Promatrano po sektorima, najviše su u EU u razdoblju od srpnja do rujna porasli ukupni troškovi rada po satu u proizvodnoj industriji, za 2,1 posto. U građevinskom i uslužnom sektoru njihov je rast bio osjetno blaži i iznosio je 1,2 posto.

 

U eurozoni su ukupni troškovi rada po satu u trećem tromjesečju porasli 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prethodnom su tromjesečju uvećani 1,4 posto. Pritom su troškovi plaća u trećem tromjesečju porasli 1,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje a doprinosi 1,2 posto.

 

Među sektorima i u eurozoni prednjačila je industrija, s 1,7-postotnim rastom ukupnih troškova rada po satu, dok su u građevinskom i uslužnom sektoru ti troškovi porasli jedan posto, pokazuju podaci Eurostata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, hrvatska, pad rada po satu, satnica, rad, eurozona