A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/luka-burilovic-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Luka Burilović: Nevjerojatan presedan s dva prijedloga zakona | Politika+
Tvrtke

ČUDNA SITUACIJA: Luka Burilović: Nevjerojatan presedan s dva prijedloga zakona

'Umjesto što nam zamjerate, vi postanite organizirani i koordinirani na dobrobit gospodarstva.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović istaknuo je u petak na Skupštini Komore kako svjedočimo nevjerojatnom presedanu da se u jednoj Vladi u proceduri nalaze dva prijedloga zakona o HGK, jedan od ministarstva koje nije nadležno - poduzetništva i obrta, a jedan iz resornog ministarstva gospodarstva.

Prvi prijedlog zakona je prošao i kratku javnu raspravu na koju se javilo više od 600 tvrtki i poduzetnika, no rezultat te rasprave nije se svidio Ministarstvu poduzetništva i obrta pa se zamjerilo Komori što je organizirana i koordinirana. Jer od tih 600 tvrtki i poduzetnika 95 posto dalo je podršku Komori i izjasnilo se protiv izmjena zakona, naveo je Burilović.

"Umjesto što nam zamjerate, vi postanite organizirani i koordinirani na dobrobit gospodarstva", poručio je.

Kazao je i kako ga napadaju na osobnoj razini otkako je izabran za predsjednika HGK te da svo to vrijeme nije reagirao. No kada se netko drznuo napasti 600 relevantnih gospodarstvenika, koji su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom zakona o HGK od strane Ministarstva poduzetništva i obrta, njegova je dužnost i zadaća dignuti glas.

I jasno poručiti, rekao je, da je Hrvatska država 28. članica EU, obitelji država u kojima su vrijednosti takve da ministri podnose ostavke i za manje nego li je to slučaj vezan uz sve ovo što se odigrava oko HGK.

Burilović je uputio i nekoliko poruka Vladi - odmah pristupiti strukturnim reformama, učinkovitije privlačiti sredstva iz EU fondova.

Poručio je kako odmah treba smanjiti državni aparat. "Ako smo mi u sedam mjeseci uspjeli to učiniti u Komori, onda to može napraviti i svaki ministar u svom resornom ministarstvu", kazao je.

Dok se problemi ne počnu rješavati neće biti pomaka i gospodarstvo će stagnirati, kazao je Burilović koji je ovu godinu ocijenio turbulentnom i teškom, ali i godinom koja je iznjedrila jezgrovite i korisne promjene u HGK.

U drugom kvartalu ove godine, naveo je, pokrenuti su prvi koraci reforme HGK čiji su rezultati vidljivi. Smanjen je broj organizacijskih jedinica i direktora sa 17 na 8, smanjen je broj zaposlenih za gotovo 30 posto, a ukupni troškovi za 26 posto.

Od novih usluga Komore naveo je Tendere HGK, aplikacija koja nudi podatke o otvorenim međunarodnim natječajima, uslugu Vaučeri kojom HGK može dodijeliti do 10 tisuća kuna za sufinanciranje priprema EU projekta, a HGK nudi usluge pravnog i poreznog savjetovanja itd.

U Komori su pokrenute reforme, stvara se moderna i učinkovita komorska instituciju i nije potrebno paradirati izmjenama zakona već nam samo dopustiti da donesemo ispravne poslovne odluke u razumnom vremenskom roku, kazao je.

Jedino tako ćemo Komoru učiniti istinskim servisom poduzetnika, rekao je Burilović napominjući kako bez obzira na sve pružaju partnersku ruku državnim institucijama.

Na Skupštini je dat i makroekonomski osvrt na 2014. te je navedeno kako je nastavljen pad osobne i investicijske potrošnje, pozitivni trendovi su zabilježeni samo kod izvoza roba i usluga te je tijekom prva tri kvartala realna vrijednost BDP-a ponovno smanjena za daljnjih 0,6 posto.

Uz očekivani nastavak negativnih trendova i u posljednjem kvartalu, ova godina će se pozicionirati kao šesta recesivna godina u nizu, s padom od 0,6 posto, s realno izgubljenih 13 posto BDP-a u posljednjih šest godina.

Porazno je, kako je rečeno, što će Hrvatska u ovoj godini biti među samo četiri članice EU s padom BDP-a (uz Italiju, Finsku i Cipar), kao i činjenica da je Hrvatska jedina članica EU, uz Grčku, koja proživljava neprekinutih šest godina recesije.

U 2015. u HGK očekuju stagnaciju ili tek neznatno pozitivnu stopu rasta, prema optimističnijem scenariju 0,5 posto, što će Hrvatsku ponovo svrstati među članice EU koje se najsporije izvlače iz krize.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zakon o hgk, luka burilović, hgk